Hänt på medlemsträffen 

"Stallet" 8 november 2014

Närmare 40 medlemmar hade mött upp vid årets näst sista medlemsträff på ”Stallet”. Den sjungande gästen var barytonen Sebastian Durán född 1989 och går andra årets kandidatprogram vid Operahögskolan i Stockholm.

Sebastian framförde tre sånger I drömmen du är mig när av Emil Sjögren, Rodrigos död ur Don Carlo av Verdi samt Till Havs av Gustav Nordqvist. De långa applåderna blev ett bevis på att medlemmarna verkligen uppskattade Sebastians fina framförande med tydlig diktion, kraftfull och vacker stämma. Allt mycket fint ackompanjerad av Majsan Dahling. Majsan arbetar sedan många år som instuderare på Operahögskolan och har en bred erfarenhet som repetitör och instuderare på bl.a. Folkoperan och Vadstena-akademien.

Längs ner på sidan kan du lyssna på två live-inspelningar från medlemsträffen med Sebastian Durán.

Efter sjungandet blev Sebastian intervjuad av vår hedersordförande Lars Hemmingsson.

Sebastian född och uppvuxen utanför Kristianstad kom in i kommunala musikskolan när han var 14 år och gillade mest då att sjunga popmusik men fick en klassisk skolad musikpedagog som upptäckte att Sebastian passade att sjunga klassiskt.

Tog studenten 2008 på Musikgymnasiet i Kristianstad. Gick därefter ett år på Lilla Akademien i Stockholm och ett år Birkagårdens folkhögskola i Stockholm -   Klassiska Musiklinjen, och studerade där för barytonen Carl-Magnus Fredriksson som till slut lyckades övertyga Sebastian att han hade röstläge för baryton.

Efter tre år på Musikhögskolan i Malmö blev det Operahögskolan i Stockholm där han nu går andra året i kandidatprogrammet och ”trivs som fisken i vattnet”. Sebastian gillar speciellt att sjunga duetter med klasskamraten tenoren Carl-Fredrik Tohver som besökte medlemsträffen den 4 oktober i år. Deras rösterna passar bra ihop.

Musikaliska föredömen är Ingvar Wixell och Carl-Magnus Fredriksson. Bland tenorer är det Jussi och Pavarotti som är favoriter med fördel Jussi. Drömroller är Rodrigo i Verdis opera Don Carlo och Eugen Onegin ur samma opera av Tjajkovskij.  Sebastian coachas av Majsan Dahlin och hans sångpedagog är Ulrika Tenstam.

 

Önskekonsert med Jussiinspelningar

Nästa programpunkt var hämtad från Jussifesten i Strömsbruk 6 september i år. Kjell Olsson spelade upp några av de inspelningar som Kerstin Meyer och Ann-Charlotte Björling önskade vid programpunkten Önskekonsert med Jussiinspelningar. Av de inspelningar som önskades hade Kjell valt ut En ferment les yeux ur Manon av Massenet inspelat 1938 önskat av Kerstin Meyer.

Därefter följde två inspelningar önskat av Ann-Charlotte Björling, Ingemisco ur Verdis Reqium och I fjärran land ur Lohengrin av Wagner. Bägge inspelningarna från 1960. I fjärran land var det allra sista stycket som Jussi spelade in.

 

Galakväll i Kupolen i Borlänge 22 oktober 1994

Avslutningsvis visades några filmade inslag från Galakväll i Kupolen i Borlänge 22 oktober 1994 i samband med invigningen av Jussi Björlingmuseet i Borlänge. Dagen efter, den 23 oktober, hölls en sångartävling Jussi Björling Tenor Competition med 125 tenorer från 38 länder. Från sångartävlingen finns inget inspelat men operagalan i Kupolen spelades in och sändes i SVT den 1 januari 1995.

I konserten i Kupolen medverkade bl.a. Ingvar Wixell, baryton, Sylvia Lindenstrand, mezzo och tenoren Stefan Dahlberg. Tre inslag med dessa artister visades på medlemsträffen:

Habanera ur Carmen av Bizet med Sylvia Lindenstrand, È la solita storia ur L’arlesiana av Cilea med Stefan Dahlberg, Cortigiani, vil razza dannata ur Verdis Rigoletto med Ingvar Wixell samt den berömda kvartetten ur Rigoletto med Lena Nordin, Sylvia Lindenstrand, Ingvar Wixell och Stefan Dahlberg.

 

Nu ser vi fram emot årets sista medlemsträff som äger rum på ”Stallet lördagen den 29 november 2014, kl. 13.00.

Lyssna på Sebastian Durán, ackompanjerad av Majsan Dahling, inspelad vid medlemsträffen 8 november 2014:

I drömmen du är mig när, 2:40 min

Rodrigos död ur Don Carlo, 3:23 min

 

 

 

 

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi