Hänt på medlemsträffen

"Lussi med Jussi" 29 november 2014

Foto: Pelle Jansson

Dagens presentatör Stefan Olmårs, sekreterare i Jussi Björlingsällskapet, inledde med att presentera den hemlige gästen, tenoren Mikael Onelius och hans ackompanjatör Iveta Calite.

 

Mikael Onelius, tenor

Mikael är 29 år född och uppvuxen i Söderhamn och går för närvarande en tvåårig masterutbildning på Operahögskolan i Stockholm. Ackompanjatören Iveta Calite är född 1988 i Riga i Lettland och studerar vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Han började i unga år sin musikaliska bana med att spela klassisk gitarr men valde att sadla om till klassisk sång och komposition på Kapellsbergs Musikhögskola i Härnösand.

Parallellt med musiken var Mikael målvakt i bandylaget Broberg som då spelade i högsta divisionen. Men det var svårt att kombinera bandyn och sången. Mikael valde att satsa på sången och flyttade till England och genomgick kandidatprogrammet 2006-2010 i klassisk sång på Birmingham Conservatoire.

2012-2014 blev det Mastersprogrammet i klassisk sång på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Går för närvarande Master 1 på Operahögskolan i Stockholm med Anita Soldh som lärare.

Mikael berättade att hans förebilder som sångare är, förutom Jussi naturligtvis, Gösta Winbergh, Set Svanholm, Mikael Weinius och Jonas Kaufmann. Mikael siktar på att bli Wagnersångare längre fram i karriären men just nu gillar han mest att sjunga Mozart och lieder av Schubert

 

2015-års Bayreuth-stipendium till Mikael Onelius.

Wagnersällskapet i Göteborg genomför årligen en sångartävling för att utse årets Bayreuth-stipendiat. Bayreuth-stipendiet avser att ge unga lovande artister möjlighet att resa till Bayreuth och följa Wagner-festspelen som inspiration för att bli framtidens Wagnersångare. Stipendiet omfattar resa, logi och biljetter till ett antal föreställningar under festspelen i Bayreuth sommaren 2015. Dessutom arrangeras ett särskilt program för alla stipendiater.

Tio sångare i åldern 24 till 34 år kunde erbjudas plats i tävlingen. Turordningen lottades ut och de sjöng två arior, varav minst en av Richard Wagner.

Juryn utsåg tenoren Mikael Onelius till segrare.

Juryns motivering var: "Med en fin och klar röstplacering håller Mikael Onelius ihop sina stycken med en mogen tolkning och ett självklart musicerande som imponerar. Han ger prov på god genomslagskraft och fin textning."

Lyssna på Mikael Onelius.

Här kan du lyssna på Mikael Onelius, inspelat vid medlemsträffen den 29 november 2014. Ackompanjatör Iveta Calite.

1) Julvisa–Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt. Kompositör: Jean Sibelius. Text: Zacharias Topelius. 3:06 min.

2) Santa Lucia, traditionell neapolitansk melodi. 2:44 min.

 

Avtackning av Jacob Forsell


Jacob Forsell får blommor av Annicka Englund

 

Jacob Forsell har lämnat sitt uppdrag som Jussi Björlingtidningens ansvarige utgivare och redaktör och avtackades vid medlemsträffen för en storartad insats med en ljusstake och blommor. 

 

Vad vore Jussi Björlingsällskapet utan dess eldsjälar?

Vad vore medlemsträffarna på "Stallet" utan dessa eldsjälar? Fr.v. Anna-Carin Ousbäck, Annicka Englund och Barbro Jansson.

En annan eldsjäl är Pelle Jansson som här riggar ljudet. Utan Pelle inget ljud och bild på våra träffar.

 

Jussi och Thanksgiving

Kjell Olsson, styrelseledamot i Jussi Björlingsällskapet, informerade om Thanksgiving och Jussis anknytning till denna i USA mycket viktiga helg.

Thanksgiving Day inträffar alltid i USA den fjärde torsdagen i november och är en av de allra viktigaste helgerna i USA.

För Jussi var troligen denna helg av stor betydelse eftersom han ofta turnerade  i USA när denna stora helg inträffade. Han debuterade på Metropolitan på Thanksgiving day den 24 november 1938 samt framförde den i USA populära psalmen We Gather Together (Prayer of Thanksgiving) i amerikansk tv och radio den 19 november 1951 i anslutning till Thanksgiving Day.

Psalmen är djupt förknippad med Thanksgiving Day och sjungs ofta vid gudstjänster i amerikanska kyrkor i samband med högtiden. Det måste ha varit en mycket stor ära för Jussi att som icke-amerikan få framföra denna hymn i amerikansk radio och tv.

Här kan du se inspelningen av We Gather Together (Prayer of Thanksgiving) med Jussi som sändes i amerikansk tv den 19 november 1951.

KLICKA HÄR

 

 

Medlemsträffen avslutades traditionellt med att Jussi framförde den klassiska Adams julsång O Helga Natt, inspelad den 8 februari 1959.

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi