Månadens Jussi

Mars 1928

1928 tillbringade Jussi Björling för första gången mars månad i Stockholm. Han hade kommit till huvudstaden omkring årsskiftet från Ystad, där han några månader varit biträde i Belysningsmagasinet. I Ystad hade Jussi fått kontakten förmedlad med operachefen John Forsell, som lovat honom en uppsjungning. Förmedlare var f d apotekaren Salomon Smith (1853-1938), musikaliskt verksam som bassångare och stråkmusiker och hedrad med titeln professor musices.

 

 


Jussi 1928

Redan i februari hade Jussi börjat sjunga vid Kulturella Folkdansgillets samkväm i Södra Latins gymnastiksal, något han skulle fortsätta med de närmaste åren. Den rätt nyblivne sjuttonåringen vågade sig så upp på Radiotjänst och fick provsjunga Leoncavallos Mattinata för musikchefen Natanael Broman, som genast insåg hans talang. Broman betecknade Jussi som ”tenorbaryton” med ”bra höjd och bra röst”, som framgår av anteckningen nedan. (Notera att Jussis förnamn här är skrivet ”José”. Den formen användes ibland i ungdomen, även på tryckta affischer för kvartetten.) Vid detta tillfälle var också dirigenten Nils Grevillius närvarande, som skulle komma att få mycket stor betydelse i Jussis fortsatta karriär.

 


Bromans anteckning

 

Den 9 mars kunde Jussi Björling så ta ett viktigt steg i sin sångarkarriär, genom att för första gången sjunga i radio. Genom åren skulle det bli många radiokonserter, främst i Sverige och USA, och radion var det medium genom vilket många främst kände honom. Jussis debut skedde i ett så kallat Varietéprogram, där han framträdde tillsammans med sångaren Sven-Olof Sandberg, pianisten Wiatcheslaw Witkowsky och xylofonisten C. Vitalis. Radioorkestern medverkade också, som dagsprogrammet nedan visar.

Sven-Olof Sandberg (1905-74) hade debuterat som skiv- och radioartist 1927. Genombrottet kom 1928 med När bröllopsklockor ringa (kan lyssnas på nedan). Han kom att bli en av sin tids mest produktiva och populära svenska sångare, känd som ”SOS” och verksam även som textförfattare, kompositör, skådespelare, musikförläggare och artistemissarie. I den senare funktionen företrädde han även Jussi under en period. Sandberg utbildade sin vackra barytonröst genom att studera för Joseph Hislop och var åren 1940-44 engagerad vid Operan i Stockholm. Han sjöng då två gånger tillsammans med Jussi som Marcel i Bohème. De framträdde även tillsammans t ex vid en konsert på Operan 1941 till förmån för jagarolyckans offer (se bild) och 1940 på Barnens dag på Skansen.


Joel Berglund, Jussi Björling och Sven-Olof Sandberg på Operan 1941

 

 

När bröllopsklockor ringa
 

W. Witkowsky (1902-46) var född i S:t Petersburg och hade kommit till Sverige 1923. Han kom att betraktas som en av sin tids främsta svenska pianister och var även verksam som lärare, bl a till Sixten Ehrling.

Jussi mindes att han vid sitt första radioframträdande sjöng För dig allén, I drömmen du är mig nära och en aria ur Tosca. Han mindes också att han blev besviken över arvodet: ”Jag hade hoppats att få det svindlande honoraret av 75 kronor, eftersom jag fått hela 50 på Stallmästaregården, men när det var klart sade Natanael Broman: ’Ja, och så var det honoraret. Ni får 50 lock!’”

Nedan kan vi höra Jussi sjunga I drömmen du är mig nära av Emil Sjögren i en inspelning från 18 december 1929 med Nils Grevillius.
 

I drömmen du är mig nära

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi