Medlemsträff 7 mars 2015

Lördagen den 7 mars 2015 ägde årets första medlemsträff rum i Höstsols lokal ”Stallet” på Kaplansbacken. Eftersom Jussi Björling har blivit invald i ”Swedish Music Hall of Fame” på Abbamuseet firade vi detta med att bjuda de närvarande medlemmarna, 24 stycken, på Jussi Björlingbakelse.


Majsan Dahling, Jonas Bergström och Anders Bergström

Vi inledde medlemsträffen med ett extra föreningsmöte, angående ett förslag om tillägg/ändring av sällskapets stadgar. Ärendet har tidigare behandlats vid årsmötet i Borlänge den 31 januari 2015, men skall behandlas vid två medlemsmöten. Förslagen godkändes och fastställdes.

Därefter hälsade Lars Hemmingson våra tre musikgäster hjärtligt välkomna, barytonen och operasångaren Anders Bergström, tidigare verksam vid Stockholmsoperan under 27 säsonger, sonen Jonas Bergström, även han baryton och nyligen klar med sina operahögskolestudier, samt ackompanjatören och pianisten Majsan Dahling.

Anders berättade livfullt och engagerat om olika episoder från sitt sångarliv. Vi fick dessutom lyssna till tre DVD-upptagningar från Kungliga Operan. Den första var ur Puccinis opera ”La Bohème”, akt fyra, en duett mellan Marcello (Anders Bergström) och Rodolfo (Erland Hagegård).

 

Dagen till ära hade Erland infunnit sig för att överraska Anders. Det blev ett roligt återseende, och de båda sångarvännerna och övriga närvarande kunde njuta av denna inspelning från premiären år 1981, som bjöd på fantastisk skönsång. Övriga två inspelningar var från premiären av Verdis opera ”Simon Boccanegra” år 1991, akterna ett (scen med Ulrik Cold) och två (scen och duett med Katarina Dalayman), där Anders i titelrollen från ung till åldrad man visade fin gestaltningsförmåga i både sång och agerande.

Så fick Jonas berätta om hur det kom sig att även han hade valt att utbilda sig till operasångare. Ett av skälen var att det helt enkelt är så roligt! Glädje och inlevelse visade han också när han sedan sjöng tre sånger. Vi fick lyssna till Peterson-Bergers ”Böljebyvals”, samt därefter två arior, ”Pieta rispetto amore” ur Verdis ”Macbeth” och ”Questo amore” ur Puccinis ”Edgar”. Majsan Dahling ackompanjerade följsamt och nyanserat. Gästerna avtackades med blommor och applåder.

 

Medlemsträffen avslutades som vanligt med att vi spisade Jussi. Temat var ”Jussi i Romeo och Julia”, sammanställt av Kjell Olsson, med anledning av att Gounods opera ”Roméo et Juliette” är aktuell i och med Malmöoperans Sverigeturnè 25 januari -26 mars. Vi fick lyssna till fem ljudavsnitt med Jussi, alla ur ovanstående opera: Cavatina, ”Höj dig du klara sol” (Stockholm konserthus 1930), ytterligare en version av Cavatinan plus två andra arior, (Kungliga Operan 1943), samt Madrigal, duett tillsammans med sopranen Bidu Sayão. (Los Angeles ”War Memorial Opera House” 1951). En fin avslutning på en trevlig medlemsträff.

 

Av Berit Sjögren

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi