Pristagare Ole Aleksander Bang var hemlige gästen

Lördagen den 10 december 2016 ägde årets sista medlemsträff, ”Lussi med Jussi”, rum i Höstsols lokal ”Stallet” på Kaplansbacken. 52 personer hade infunnit sig, inklusive våra två musikgäster. Detta är ju den dagen på året då alla duktiga nobelpristagare skall få mottaga sina priser. Även vi hade till denna träff lyckats fånga en pristagare, som i och för sig redan hade fått sitt pris. Vår hemlige gäst visade sig nämligen vara den lovande tenoren Ole Aleksander Bang, som erhöll Jussi Björlingsällskapets pris på Skansen den 6 augusti 2016. Ole Aleksander dök upp ifrån sitt ”gömställe” tillsammans med sin pianist Michael Engström, och de möttes av glada och välkomnande applåder.

De inledde sitt framträdande med två sånger med anknytning till julen. Vi fick först lyssna till Sibelius’  finstämda ”Julvisa”, där texten är en julpsalm diktad av Zacharias Topelius, och sedan Regers ”Mariä Wiegenlied” ur sångsamlingen ”Schlichte Weisen”. Därpå följde den neapolitanska sången ”Torna a Surriento”, komponerad av Ernesto De Curtis, en sång som många tenorer har haft på sin repertoar, och Ole Aleksander briljerade med ett fint höga H. Som avslutning bjöds vi på ett vackert framförande av Ragnar Althéns fosterländska sång ”Land, du välsignade”, som en gång i tiden fanns med som stamsång i sångboken ”Sjung, svenska folk”, och blev känd genom inspelningar av Jussi Björling. Det blev applåder och bravorop, och artisterna avtackades med varsin vacker röd ros.

Därpå följde en intervju, ledd av Göran Forsling. Ole Aleksander är uppvuxen på Hammarö utanför Karlstad. Efter gymnasiet sökte han sig till Balettakademin vid Göteborgs musikallinje. Efter examen har han medverkat vid olika konserter i Sverige, framför allt som sångare i bandet ”The Ryot”, bland annat på Sweden Rock Festival. Han började ta sånglektioner vid 26 års ålder, och har bara varit klassisk sångare under 3 års tid. Men man må betänka att han har påbrå. Hans pappa är Ole Wiggo Bang, som är opera- och orkesterchef vid Wermland Opera i Karlstad, och hans mor är sopranen Anne Bolstad. Ole Aleksander är student på masterprogrammet i opera med inriktning sång vid Operahögskolan i Stockholm, och tar sin masterexamen våren år 2017. Men innan dess, med premiär den 6 maj, gör han på Malmö Opera rollen som Chefstekniker 1 i Karl-Birger Blomdahls opera Aniara. Nästa säsong väntar stora utmaningar på Kungliga Operan i Stockholm samt på GöteborgsOperan, i två stora huvudroller i kommande Rossinioperor. 


Michael Engström, Ole Aleksander Bang och Göran Forsling

 

Inledningsvis hade vi haft möjlighet till förtäring av kaffe/the/glögg samt saffransbröd/pepparkakor och russin/mandel, och nu blev det en bensträckarpaus då alla kunde fylla på sina koppar och fat.


Efter lite trevligt mingel var det så dags för den avslutande programpunkten ”Spisa Jussi”, då Kjell Olsson skulle bjuda oss på några unika ”ljudklappar”. Det blev en trivsam stund med lite repertoar utanför den gängse, bland annat en dryckesvisa med Jussi i högform samt en stämningsfull julsång (Franz Grubers ”Stilla natt”) med Anna-Lisa och Jussi sjungandes duett. Medlemsträffen avslutades sedan enligt tradition med Jussis kända inspelning av Adams ”Julsång”, ”O helga natt”, och alla medarbetare som hade hjälpt till under träffen förärades en röd ros som tack för det gångna året. Efter att ha önskat varandra en god jul vandrade vi alla ut i ett vintrigt Stockholm. 


Calle Friedner, redaktör för Sällskapets tidning


Berit Sjögren äskar tystnad

 

Text: Berit Sjögren

Foto: Calle Friedner och Göran Forsling

  

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi