Jussi Björlingsällskapets årsmöte i Borlänge 2017

19 medlemmar hade infunnit sig till Jussi Björlingsällskapets årsmöte lördagen den 4 februari, som startade klockan 13.00 i Jussi Björlingmuseet.


Bengt Krantz och Stefan Olmårs i presidiet

Årsmötet öppnades av sällskapets ordförande Bengt Krantz, som hälsade alla mycket välkomna. Därefter vidtog årsmötesförhandlingarna. Under punkt 10 fastställdes att nästa årsmöte skall äga rum i Stockholm lördagen den 3 februari 2018. Under punkt 14 meddelade Bengt Krantz att Jussi Björlingsällkapets pris år 2017 har tillfallit tenoren Bror Magnus Tödenes. Tödenes kan tyvärr inte som brukligt är närvara vid konserten ”Jenny och Jussi” på Skansen lördagen den 5 augusti, utan kommer i stället att mottaga sitt pris vid Jussifesten i Strömsbruk lördagen den 2 september. Under punkt 16, ”Övriga frågor”, tackade Gunnel Welinder styrelsen för ett gott arbete under det gångna året.  


Styrelseledamöterna Annicka Englund och Berit Sjögren samt Eric Ericsson

Efter ett väl genomfört årsmöte, som avslutades av Bengt, smakade det gott med kaffe/te och Jussi-bakelser. Det blev också tillfälle till umgänge oss medlemmar emellan i den unika atmosfären i museet.

  


Kassör Per Bäckström

 


Redaktör Calle Friedner

 

Därefter skulle Roger Alderstrand under rubriken ”99 % Jussi” ha berättat om nya framförandekronologin, karikatyrer av Jussi och felsjungningar av Jussi. Men tyvärr hade han fått förhinder, och i stället plockade Jussi Björlingmuseets chef Jan-Olof Damberg fram ett SVT-program, ”Det sitter i väggarna”, avsnitt 7, ”Missionshus i Svartå, Degerfors”. I detta 125 år gamla frikyrkokapell bor idag en barnfamilj, som i programmet fick veta en hel del om kapellets historia, bland annat att David Björling en gång hade varit där med sina tre skönsjungande söner Olle, Jussi och Gösta och konserterat. Det blev en trevlig avslutning på årsmötet!

Årsmötesprotokoll 2017

Verksamhetsberättelse för 2016

Text:Berit Sjögren   

Foto: Göran Forsling och Calle Friedner

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi