Jussifesten i Voxna den 9-10/7 2018

Kyrkan ligger i Voxnabruk och ej i Voxna! I år är det 18-årsjubileum!


Ensemble 2017 avtackas

 

På konserterna i Voxna kyrka måndag den 9 juli framträder:

Tenoren Bror Magnus Tødenes , Jussi Björlingsällskapets pristagare 2017. Sopranen Ida Katrine Hagen Johansen , sambo med Tødenes. Bassångaren Staffan Alveteg.

Sångarnas meritförteckning framgår av bilagda program för Favoritresor, ”Den sjungande dalen”.

Unga, lovande artister är i år Hanna Ingesson och Henrik Jingåker. Båda har rötterna i Ovanåkers kommun. De studerar musikal på Balettakademien i Göteborg.

Sångarna ackompanjeras på inhyrd flygel som även används vid Musik i Siljan och i Dalhalla. Ackompanjatörer är musikdirektör Lennart Eng och Bollnäs Estetiskas eldsjäl, Lena Rieback.

Presentatör är Stefan Olmårs.

Med så utmärkta artister, tror vi att det kommer lika många åhörare i år som ifjol. Därför kör vi även i år två likadana föreställningar måndag 9 juli kl. 14 och kl. 17. 

BUSS AVGÅR KL 12.40 FRÅN BOLLNÄS STATION VIA ALFTA-EDSBYN TILL 14-KONSERTEN OCH ÅTER EFTER BUFFÉN. OCH PÅ SAMMA SÄTT AVGÅR BUSS KL 15.15 TILL 17-KONSERTEN

OCH ÅTER EFTER BUFFÉ OCH KVÄLLSPROGRAM. ANMÄLAN TILL BUSSEN TILL Stefan Olmårs tel: 0651-26000

Efter varje konsert kommer det att ges tillfälle att äta en härligt god buffé på närliggande Voxnabruks Herrgård.  Herrgården har återfört dockorna från Doktor Skoras berömda Vaxkabinett till Voxnabruk igen. Vaxkabinettet hade tusentals besökare på den tiden och nu utlovas att man får se i varje fall dockorna av Jussi Björling och Pavarotti igen!!

Efter den buffé, som hör till den konsert som är kl.17, blir det som vanligt Önskekonsert med Jussi”. Man skall inte åka hem utan att ha njutit av Jussis sång. Oraklet om Jussi Björling, Harald Henrysson, medverkar.

Min tanke är att medlemmar i Jussi Björlingsällskapet, som kommer till Voxna, skall vara med på konserten kl.17 och därmed kunna vara med på den anslutande buffén och också programmet om Jussi Björling efter buffén.

För att försöka klara av att sköta om två föreställningar kommer jag att ta emot reservationer av plats i kyrkan och på buffén. Ring Tel 0651-26000!! Det blir ett tak satt på hur många som kan komma med på varje konsert. Så ni måste anmäla er i tid för att veta att ni har plats!!

Tisdag 10 juli kl. 9.30 på Voxnabruk Herrgård. Nils-Göran Olve,

Operavännernas förre ordförande, samtalar med Bror Magnus Tødenes  och Staffan Alveteg om deras karriärer. Samtalet övergår i ett program om Luciano Pavarotti.

Ca kl 11-13  kan den som önskar äta lunch på Voxnabruk Herrgård.

KL. 11 är det dags för årets rundtur

I Björlingars spårAnna-Lena Carlsson guidar om Voxnabruks historia, sammanvävd med Björlingarnas familj. Farfar Björling var smed i Voxnabruk. Man kan då ta lunchen litet sent.

 Efter lunchen åker vi till Jim Reevesmuseet i Voxna. Häng med!

 

Den sjungande dalen (från FAVORIT Kultur och Temaresor AB)

Musik och konst i Jussi Björlings Hälsingland

Magnifika gårdar, böljande dalgångar och oförfalskad folklore tillsammans med musikupplevelser av världsklass.

Till Voxnadalen djupt inne i Hälsinglands skogar, kom Jussi Björlings förfader redan år 1747. Här föddes också Jussis farfar, men han flyttade från Voxna år 1867. För sjuttonde året i rad arrangerar Jussi Björling-sällskapet sin konsert i Voxnabruks 1700-tals kyrka till minne av den store tenoren.

Medverkande i årets Jussifest är Tenoren Bror Magnus Tödenes, 2017 års mottagare av Jussi Björlingsällskapets Pris. Han var solist i Trettondagskonserten i Konserthuset i Stockholm 5/1 2018. Ni som upplevde succén där vill nog gärna komma till Voxna och höra honom igen. Tödenes har tilldelats det prestigefyllda stipendiet från Statoil, ett utbildningsstipendium på hela 1000.000 NOK. Tödenes har sjungit bl.a. i Salzburg och på Wiener Staatsoper. I höst sjunger han på Den Norske Opera och Bastille Operan i Paris.

Medverkar gör också Sopranen Ida Katrine Hagen Johansen. Hon har sjungit i Trollflöjten och La Traviata. Hon har sjungit på Oslo Operafestival och med Filarmonica Romana i Rom.  I sommar tar hon sin Mastersgrad vid konservatoriet i Stavanger.

Dessa ackompanjeras på flygel av Lennart Eng.

Lovande artister är i år Hanna Ingesson och Henrik Jingåker. Båda kommer från Ovanåkers Kommun och går på Balettakademin i Göteborg. De ackompanjeras på flygel av Lena Rieback.

Vi besöker UNESCOs Världsarv Hälsingegårdar. Hälsinglands sköna natur bjuder på sinnliga upplevelser och tillsammans ser vi några av de allra vackraste Hälsingegårdarna i trakten med granna förstukvistar och allmogemåleri. Vi gör även en utflykt i Voxnadalen till landskapets mest imposanta gårdar, högklassiga allmogebebyggelse och sekelskiftesarkitektur samt besöker ett museum över sångaren Jim Reeves. Vi bor bekvämt på Scandic hotell i Bollnäs. Vår ciceron är Niklas Lindblad.

Dag 1. Stockholm – Världsarvet Hälsingegårdar – Konsert

Buss avgår från Cityterminalen kl. 10.00 och vi gör ett fikastopp på vägen. Vid ankomst i Bollnäs checkar vi in i våra rum och träffas sedan i hotellets restaurang för en gemensam lunch. Vi möts sedan av våran lokalguide Elisabeth Eriksson som kommer att guida oss runt Hälsingegårdarna. I Voxnabruks kyrka är det sedan dags för konsert och efteråt bjuds vi på en buffé på Voxnabruks Herrgård där vi får njuta av inspelningar med Jussi Björling i en “Önskekonsert”.

Dag 2. Voxnabruk – Stockholm

Efter frukost åker vi till Voxnabruks Herrgård, där mycket populära Doktor Skoras Vaxkabinett fanns. Tusentals  besökare såg varje sommar de välgjorda  dockorna, som nu är återbördade till Herrgården. Vi är lovade att få se Jussis och Pavarottis dockor. Programmet består av att Operavännernas f d ordförande Nils-Göran Olve, samtalar med Bror Magnus Tödenes och Marcus Jupither om deras karriärer. Samtalet övergår i år lämpligt nog till att prata om Luciano Pavarotti, med fina ljudillustrationer. Efter gemensam lunch besöks ett museum om Jim Reeves och resan avslutas med ett besök hos Stefan Olmårs från Jussi Björling-sällskapet där han visar oss de vackra väggmålningarna i sitt föräldrahem i Alfta. Beräknad ankomsttid till Cityterminalen är kl. 19.30.

RESFAKTA                               


2 dagar * 9-10 juli 2018                             Pris per person: 3 550:-

                                                                  För enkelrum tillkommer 450:-

Medlemmar i Jussi Björlingssällskapet har 300:- rabatt. 

I priset ingår bussresor, en natt på hotell, del i dubbelrum, en frukost, två luncher, en buffémiddag, ett förmiddagskaffe, konsertbiljett, visningar och entréer enligt programmet, ciceron.

Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genom förande erfordras 25 deltagare. Resevillkor enligt FAVORITRESORs hemsida www.favoritresor.se

FAVORIT Kultur och Temaresor AB

Hornsbruksgatan 19, 117 34 Stockholm, 08-660 18 00, info@favoritresor.sewww.favoritresor.se


Voxna kyrka

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Köp Jacobs Forsells unika bok om Jussi!

Jacob Forsell är sonson till den legendariske operachefen John Forsell, Jussi Björlings ”upptäckare” och var anställd på Expressen 1964-1990 och är en av sin generations mest tongivande fotografer.

Specialerbjudande på boken (266 sidor) från Jussi Björlingmuseet i Borlänge. 

Pris 100 kr plus porto! (Ordinarie pris 348 kr)

Länk till museet

Se uppslag ur boken!