Joel Annmo sjunger med sin egen personliga röst


Joel Annmo
Lördagen den 10 mars ägde vårens första medlemsträff rum. 42 personer hade trots den isiga Kaplansbacken tagit sig upp till Höstsol och dess lokal ”Stallet” för en stunds gemenskap i Jussis anda. Klockan 12.30 började insläppet, och det smakade fint att få värmande dryck inombords. En halvtimme senare var det så dags att hälsa alla välkomna, särskilt då vår sångare, den 30-årige tenoren Joel Annmo och hans ackompanjatör Anna-Karin Annmo, Nils-Göran Olve, som hade dubbla uppgifter denna dag, både intervjuare och ansvarig för ”Spisa Jussi”, samt vår fotograf Calle Friedner.

Därefter inleddes dagens program med operamusik. Joel rivstartade med Tonios cavatina ”Ah! mes amis, quel jour de fête!” ur Donizettis Regementets dotter, akt 1, frejdigt framförd med flera höga C:n. Sedan övergick han till lite mer intim repertoar och bjöd oss på två romanser, först Stenhammars ”Jungfru Blond och Jungfru Brunett”, (nr 4 ur Visor och stämningar), och som avslutning Sjöbergs ”Tonerna”, båda sjungna med fin känsla, och till följsamt ackompanjemang av Anna-Karin.


Anna-Karin Annmo och Joel Annmo

 

Härefter följde välförtjänta applåder, varpå Joel vandrade bort till mikrofonerna, där Nils-Göran stod redo för dagens intervju. 16 år gammal fick Joel för första gången lyssna till en Jussi-inspelning. Då bestämde han sig för att bli operasångare. Föräldrarna, som båda är musiker, har även haft stor betydelse för Joel. Hans far, tenoren Thomas Annmo, är ju känd för operapubliken, och hans mor, Anna-Karin Annmo, arbetar som körpedagog inom Västerås Musikklasser.

Joel menar att det är viktigt att man sjunger med sin egen personliga röst, såsom Jussi gjorde, även om det finns många förebilder. Samtidigt är det roligt att prova på och testa åt olika håll, men mycket beror på hur man är byggd och hur grundmaterialet är. Publiken uppskattar det naturliga, men bakom det ligger mycket teknik. Den innevarande veckan har Joel repeterat sin kommande roll som Lenskij i Tjajkovskijs Eugen Onegin på Stockholmsoperan, med som han uttrycker det ”världens intensivaste dirigent”, och dessutom på ryska språket.


Joel Annmo intervjuas av Nils-Göran Olve

 

Regissören dyker oftast upp på ett ganska sent stadium, och har då redan en idé som han vill genomföra. I Victoria Borisova-Ollas opera Dracula medverkade Joel i rollen som Jonathan, och då gick mycket snett i början. En säkerhetssprint funkade inte i en säng. Och eftersom det var en stor stålställning kunde det ha blivit farligt. Så det svåraste i föreställningen var allt det tekniska.

Nils-Göran undrade vad man gör åt nervositeten. Joel erkänner att han alltid blir nervös, men att han har ett knep. Han går runt i en cirkel, tittar i golvet och tänker på vad han skall göra. Det brukar hjälpa! Det blev en ganska lång, men mycket intressant intervju. Därför tog vi först en kort paus, innan vi inledde andra avdelningen med Joels extranummer, Griegs underbara ”En dröm”.  

Nils-Göran avslutade sedan medlemsträffen med programpunkten ”Spisa Jussi”. Under rubriken Sista Met-säsongen fick vi lyssna till Jussi i operorna Cavalleria Rusticana, Tosca och Faust från november och december 1959, samt Nils-Görans intressanta kommentarer. Det blev tre duetter ur de ovannämnda operorna. De första två spelades in av teatern eller någon där anställd, troligen på scenen nära sufflörluckan. Den tredje sändes i radio och har därför ganska bra ljud. Dock saknas officiella utgåvor av alla tre.


Publik

 

 Nils-Görans spellista:

  1. Cavalleria Rusticana: ”Tu qui”, Santuzza, med Giulietta Siminonato, dir Nino Verchi
  2. Tosca: ur akt 4, före ”O dolce mani”, med Mary Curtis Verna, dir Dmitri Mitropoulos
  3. Faust: ”Il se fait tard”, med Elisabeth Söderström, dir Jean Morel.

 Text: Berit Sjögren

Foto: Calle Friedner    

 

  

     

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi