Som tenor hittade Jesper Taube den rätta rösten

Lördagen den 5 maj 2018 ägde vårterminens tredje och sista medlemsträff rum i Höstsols lokal ”Stallet” på Kaplansbacken. Det var en strålande vacker majdag, och många medlemmar hade infunnit sig. Kaffe och mousserande vin slank ned i våra strupar medan vi samlades, och när programmet skulle börja hade vi blivit 47 stycken inklusive våra gäster.

Undertecknad hälsade välkommen och presenterade dagens program och de som skulle medverka under de olika programpunkterna. Därefter inledde vi med en liten konsert, och våra musikgäster, tenoren Jesper Taube och pianisten Gunnel Lundberg, möttes av en varm applåd.

Vi fick lyssna till tre sånger. Jesper inledde med två romanser, som även fanns i Jussis repertoar, Hugo Alfvéns ”Jag längtar dig” och Gustaf Nordqvists ”Till havs”, där särskilt den senare passade Jespers kynne. Därefter övergick han till operagenren, och valde då att framföra Cavaradossis aria ”Sången till livet” (E lucevan le stelle) ur Puccinis Tosca, sjungen med vacker frasering, till följsamt ackompanjemang av Gunnel Lundberg.

Sedan förflyttade sig Jesper till mikrofonerna för att bli intervjuad av Göran Forsling. Där väntade två glas mousserande vin. ”Ja, skål och välkommen”, skämtade Göran. ”Bra med en liten skvätt, man blir lite mer talför.” Jesper berättade att han tillhör samma släkt som Evert Taube, som är hans farfars farbror, och att musiken ligger i arvet. Och det var inte han själv utan andra, som upptäckte hans talang och tyckte att det var dumt att inte ta tillvara på begåvningen.


Jesper Taube och Göran Forsling

 

Jesper började i Stockholms Gosskör, som förresten just denna dag firade sitt 80-årsjubileum med en familjekonsert i Stockholms Konserthus. Sedan blev det Adolf Fredriks musikklasser, där en av hans lärare var John Erik Eleby. Genom honom fick han upp ögonen för opera, och han blev även hans första sånglärare. Därefter följde studier vid Opera Studio 67 och Operahögskolan i Stockholm, då som baryton.

Sångaren och operachefen Walton Grönroos hörde vid något tillfälle Jesper sjunga och menade att han absolut borde komma till Stockholmsoperan. Så blev det också, och Jesper debuterade där i rollen som Morales i Bizets Carmen år 1999. Han säger att han under sina år som baryton sjöng sig igenom alla rollerna i sitt fack. I 40-årsåldern bytte han röstläge och klev upp i tenorfacket. Hans första tenorroll blev Don José i Carmen, lustigt nog samma opera som han hade debuterat i som baryton. Han tycker mycket om den operan, men säger att hans favoritopera är Rossinis Askungen.

Jesper har även sjungit en hel del internationellt. Vi fick nu lyssna till ett avsnitt ur en video inspelad vid Estniska Nationaloperan i Tallin år 2007, där Jesper sjunger titelrollen i Erkki-Sven Tüürs opera Wallenberg. Det blev en stark upplevelse.  


Nyblivne medlemmen och pianisten Lars Roos, till höger, lyssnar uppmärksamt

 

 

Göran undrar hur det kändes att byta röstläge. Jesper säger att det kändes som att hitta den rätta rösten. Och när han tänker efter så har hans idoler och förebilder mestadels varit just tenorer. År 2009 fick han Operasolisternas Jussi Björlingstipendium, och det blev startskottet.

Jesper har gott om engagemang framöver, och på Görans fråga om han har någon drömroll nämner han att han håller på att studera in rollen som Siegfried i Wagners Siegfried och Ragnarök. En annan drömroll är rollen som Canio i Leoncavallos Pajazzo. Avslutningsvis frågar Göran om Jesper har ett extranummer i bakfickan. Det har han, och vi får som avrundning på intervjun lyssna till en finstämd tolkning av Sjöbergs ”Tonerna”.


Publik

 


Kjell Olsson
Efter en kort mingelpaus avslutade vi vår medlemsträff med programpunkten ”Spisa Jussi”. Under rubriken Jussi Björling i radio 1934-1949 bjöd Kjell Olsson på 12 inspelningar från sändningar i svensk, holländsk och amerikansk radio. Det var ett utsökt urval som vi fick glädjen att lyssna till, med tidstrogna fotografier som komplement, och Kjell berättade kunnigt och intressant i anslutning härtill.

 

Det blev en fin avslutning på medlemsträffen, innan vi åter  promenerade ut i det vackra vårvädret.

Kjells spellista 5 maj 2018, “Jussi i radio 1934-1949”:

Ljud 1) “Mattinata”, Leoncavallo. “Telephone Hour”, 15 mars 1948, New York. It.

Ljud 2) ”Nu, bröder, ändras våra strider”, Fanal, Atterberg. Radiotjänst, Stockholmsoperan 29 januari 1934. Sv.

Ljud 3) Radiohälsning till USA , Radiotjänst, Stockholm 3 oktober 1937. Eng.

Ljud 4) ”Recondita armonica”, Tosca, Puccini. 5 december 1937,  Carnegie Hall, New York, General Motors Concert: ”Opera Night”. It.

Ljud 5) ”En fermant les yeux”, Manon, Massenet. Hilversum, Holland, 8 juni 1939. Fr.

Ljud 6) ”Höj dig, du klara sol ”, Romeo & Julia, Gounod. Radiotjänst, 13 maj 1943, Stockholmsoperan. Sv.

Ljud 7) ”E la solita storia”, L’Arlesiana, Cilea. Radiotjänst, Stockholm 28 september 1945. It.

Ljud 8) ”Jeanie with the Light Brown Hair”, Foster. ”Voice of Firestone”, New York 19 november 1945. Eng.

Ljud 9) ”M’appari tutt'amor”, Martha, von Flotow. ”Voice of Firestone”, New York 19 november 1945. It.

Ljud 10) ”La donna é mobile”, Rigoletto, Verdi. Metropolitan Opera, New York  29 dec. 1945. It.

Ljud 11) “Skogen sover”, Alfvén. “Sweden in Music”, Carnegie Hall, New York 11 april 1949. Sv.

Ljud 12) “Addio Alla Madre”, Cavalleria Rusticana, Mascagni. “Telephone Hour”, New York 4 april 1949. It.

Text: Berit Sjögren

Foto: Calle Friedner

 

 

   

    

,         

         

 

 

 

              

 

 

 

 

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi