Lunchkonsert i Kungsträdgården


Clas Remminger
Mitt under den mest intensiva värmebölja som Stockholm med omnejd skådat, måndagen den 16 juli, arrangerade Jussi Björlingsällskapet och Birgit Nilsson Sällskapet sin årliga sommarkonsert. Solen flödade obarmhärtigt ner över

Kungsträdgården och kön till glasskiosken vid Hamngatan ringlade sig oändligt lång, men trots detta hade en ansenlig skara tappra musikälskare i god tid bänkat sig framför scenen. Där uppe blickade de två svenska storsångarna i fotografisk form ut över menigheten. Understundom rörde de sig ordentligt och påminde besökarna om att Kungsträdgårdens scen just då var den kanske enda plats i Kungliga Hufvudstaden där det blåste friska fläktar. Detta drabbade också eftermiddagens pianist, den ypperlige Anders Wadenberg, som emellanåt fick jaga notblad som okynnigt fladdrade iväg ut i kulisserna.


Varm publik

 

Det hade cirkulerat olika uppgifter om starttid, och för att undvika att senkommande åhörare skulle missa inledningen, började det hela med en nära nog akademisk kvart. När konserten väl kom igång kunde den vältalige konferencieren Clas Remminger från Birgit Nilsson Sällskapet hälsa välkommen och introducera de tre sångsolisterna: sopranen Hanna Husahr, bördig från Jussi Björlings födelseort Borlänge, den unge tenoren Manuel Bjelke, son till framlidne tenoren Lennart Bjelke, samt barytonen Bengt Krantz, ordförande i Jussi Björlingsällskapet. De turades om att framträda och sammantaget presenterade de ett omväxlande program.


Hanna Husahr
Hanna lät höra sin vackra lyriska sopran i ett par välkända romanser, Richard Strauss’ Zueignung (Tillägnan) och Edvard Griegs En drøm, ett exempel på äkta bel cantosång, en aria ur Vincenzo Bellinis I Capuleti e i Montecchi, som handlar om den

olyckliga kärleken mellan Romeo och Julia, och som avslutning på hela konserten den välkända O mio babbino caro ut Giacomo Puccinis Gianni Schicchi.

 


Manuel Bjelke
Manuel Bjelke visade sig förfoga över en voluminös, barytonfärgad hjältetenorröst, och repertoaren hade han valt därefter: två av Siegmunds solon ur första akten av Richard Wagners Valkyrian, där den andra av dem inleds med orden ”Vinterstormar veko för

vårens makt”, som det står i Sigrid Elmblads gamla svenska översättning. En och annan av de cirka 60 åhörare som svettades i solgasset hade säkert gärna önskat sig en gnutta vinterstorm över Kungsträdgården just då. Senare gav sig Manuel i kast med en sydligare hjälte, nämligen Otello i Giuseppe Verdis opera med samma namn, och själva slutscenen, där han tar farväl av sin Desdemona, som han just mördat, innan han tar sitt eget liv. Det kan bjudas på riktiga mörkrets gärningar i operans värld mitt under glödande sol. Som sista nummer valde Manuel att återvända till den höga Nord och Ragnar Althéns Land, du välsignade. Om någon av de programansvariga för Skansens numera avsomnade Jussi Björlingkonsert varit närvarande hade vederbörande förmodligen fått kalla kårar över hela ryggen!

 


Bengt Krantz
Bengt hade också valt ett par sånger ur den fosterländska repertoaren. Han inledde med en innerlig tolkning av Einar Eklöfs Morgon med text av K.G. Ossiannilsson, och återkom senare med Ragnar Widestedts Nämner du Sverige, lika känsligt framförd.

Båda sångerna för övrigt ur Jussi Björlings repertoar. Däremellan bjöd han på en djupt känd och fint nyanserad version av Rodrigos Per me giunto ur Verdis Don Carlo.

Styrkta av den musikaliska prakten hade publiken kraft kvar att betyga de medverkande sin uppskattning med ihållande och välförtjänta applåder.

Göran Forsling                  

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi