Den artonde Jussikonserten i Voxna kyrka måndagen den 9 juli


Stefan Olmårs
Mycket var sig likt när den artonde upplagan av Jussi Björlingsällskapets och Ovanåkers församlings konsert till Jussi Björlings ära drog igång: den vita kyrkan omgiven av lummig högsommargrönska, den fulltaliga publiken som sorlade i nyfiken förväntan,

klockringningen, Jussis röst som tonade ur högtalarna (i år med Visa kring slånblom och månskära av skeppsredaren och seglarvännen Sven Salén), det samspelta hemmalaget på plats, (Stefan Olmårs, gärningsman och konferencier, Lennart Eng stöttespelare vid flygeln, hans dotter Maria som bladlus och Lena Rieback väntande i bakgrunden för att stötta de lokala ungdomarna). Det gästande laget var däremot nya bekantskaper, utom för de få åhörare som i höstas bevistade Jussikonserten i Strömsbruk.

Först på plan var den praktfulle basen Staffan Alveteg med en mäktig aria ur Händels ”Messias” och därefter klättrade ner i de djupa källarvalven i Sarastros aria ur ”Trollflöjten”, ”In diesen heil’gen Hallen”. Därnäst fick vi möta den unga norska sopranen Ida Katrine Hagen Johansen, som med folkviseljuvlig värme sjöng ”Jeg elsker dig” och ”Solveigs sang”, båda av Grieg. Hon avlöstes av sin landsman och tillika blivande make, tenoren Bror Magnus Tødenes, fjolårets Jussi Björlingpristagare. Han fyllde på med mera Grieg, en glansfull men innerlig ”En svane” och vann sedan allas hjärtan med den mest förtrollande vackra tolkning man kan tänka sig av Sjöbergs ”Tonerna”.


Bror Magnus Tødenes

 


Ida Katrine Hagen Johansen

 

Dags sedan för scenbyte och nu tog Lena Rieback över flygeln för att ackompanjera sina adepter från Bollnäs Estetiska, musikalartisterna Hanna Ingesson och Henrik Jingåker. Hanna sjöng “Get out and stay out” ur ”9 to 5” av Dolly Parton medan Henrik tog sig an ”Empty chair and empty tables” ur “Les Miserables”. Man häpnar över vilka röstresurser och vilket utspel ungdomarna har!


Henrik Jingåker och Hanna Ingesson

 


Staffan Alveteg
I andra omgången bjöd Staffan på ännu mera basprakt, Gremins aria ur ”Eugen Onegin”, samt Stenhammars ”Positivvisa”, livfullt framförd och med glimt i ögat. Ida Katrine sjöng Juvelarian ur ”Faust” charmigt glittrande, och Bror Magnus tog oss med till Italien och imponerade med sin

kraft och briljans men ännu mera med sina utsökta svaga nyanser i två sånger av Tosti,”Ideale” och ”L’ultima canzone” (Den sista sången).

Men det var inte sista sången, visade det sig, för alla artisterna hade extranummer i bakfickan. Hanna och Henrik visade sin uttryckskraft och teaterbegåvning i ”I think I got you beat” ur ”Shrek” av Jeanine Tesori, och vad sjunger en djup bas som extranummer om inte ”Ol’ man river”? Och som slutkläm – en slutkläm som verkligen hette duga – exekverade Bror Magnus och Ida Katrine hela slutscenen ur Puccinis ”La bohème” och vandrade så småningom under duetten ömt sammanslingrade ut till sakristian där de sjöng sluttonerna ”off stage”, varefter de satte punkt genom att slå igen dörren med en kraftig smäll. Stefan satte sedan in kärleksduetten i sitt rätta sammanhang och berättade hemligheten: ”Dom gifter sig på lördag!”


Bror Magnus sjunger "Che gelida manina"

 

Applåder, presentutdelning och – som en överraskning – utdelning av William Lind-stipendiet till en rörd och lycklig Lena Rieback för sitt mångåriga engagerade arbete med att inspirera ungdomarna på Bollnäs Estetiska. Och sedan var det dags för den allra sista sången – också helt i enlighet med traditionen: ”Land, du välsignade” unisont sjungen av både medverkande och publik.


"Land, du välsignade"

 

Senare på kvällen på Voxnabruks Herrgård samtalade Nils-Göran Olve med Bor Magnus Tødenes, som visade sig ha många kloka åsikter om sitt liv som sångare – ganska nyligen påbörjat men som redan har fört honom ut till de stora internationella scenerna. Kvällen avslutades med att vi fick spisa Jussi med Harald Henrysson. På tisdagsförmiddagen berättade Nils-Göran om en annan stor tenor, Luciano Pavarotti, och spelade både kända och okända inspelningar med ”den kanske främste arvtagaren till Jussi Björling.”


Stipendie-mottagaren Lena Rieback med eleverna Hanna Ingesson och Henrik Jingåker

 

 


Snälla ungdomar ber om mat

 

Text: Göran Forsling

Foto: Hans Thunstrom

 

 

 

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi