Hillevi Martinpelto är släkt med Jussi-släkten

Lördagen den 22 september var det dags för höstens första medlemsträff på Kaplansbacken. Solen sken och vinden blåste, allt medan medlemmarna och gästerna anlände till ”Stallet”.  Klockan 12.30 påbörjade vi vår servering, och salen fylldes mer och mer. Till slut var vi 56 stycken församlade, och det blev trångt men gemytligt.

Så var det dags att presentera våra gäster. Hovsångerskan, sopranen Hillevi Martinpelto, tillsammans med sin ackompanjatör Anders Wadenberg, hälsades varmt välkomna. Vi inledde sedan vårt program som vanligt med en liten konsert. Först fick vi lyssna till två nordiska romanser, Wilhelm Stenhammars ”I skogen” och Jean Sibelius ”Var det en dröm”. Dessa sånger passade perfekt för Hillevis ljusa och lyriska sopran, med en utmärkt deklamation och ett fint samspel mellan sångare och pianist. De avrundade sedan med arian ”Io sono l’umile ancella” ur Francesco Cilèas opera Adriana Lecouvreur, med nyanser från läckra pianissimon till klangfulla forten.


Hovsångerskan Hillevi Martinpelto

 

Därefter steg Göran Forsling fram för att intervjua Hillevi Martinpelto. Första gången han hörde henne sjunga var på Kungliga Operan år 1987, då i hennes debutroll som Cio Cio San i Puccinis opera Madama Butterfly. Detta blev också hennes genombrottsår. Hon är född i Älvdalen, men uppvuxen i Hedemora, liksom operasångerska Kerstin Thorborg, som bland annat har sjungit tillsammans med Jussi. Hillevi berättar även att hon är släkt i släkten med Jussi.  Jussis moster Tove kom till Älvdalen och arbetade där som stumfilmspianist. Hennes dotter, Birgit, som alltså var kusin till Jussi, gifte sig med Hillevis mamma Birgittas morbror Ingmar. Hillevi är alltså tremänning med Jussis kusins barnbarn!


Göran Forsling och Hillevi Martinpelto

 

När Hillevi var 9 år hörde hon Jussi sjunga Gustaf Nordqvists ”Till havs” i en radioutsändning, och detta gav henne en stor lyckokänsla, även om hon ju också gillade annan musik, som till exempel ”The Beatles”. Hon fick dessutom sjunga i ”Barnens brevlåda”. Under sista året på gymnasiet påbörjade hon sin sångutbildning för sångpedagogen Lilian Gentele, och flyttade sedan till Stockholm för vidare studier vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan.

Hillevi har inte varit fast anställd vid någon operascen, utan har arbetat som freelance och sjungit mycket internationellt. Det blev ett vägval, mellan antingen en roll i Daniel Börtz opera Backanterna på Stockholmsoperan eller ett engagemang på Covent Garden i London. Hon valde det senare, och det har hon inte ångrat. Där fick hon samarbeta mycket med dirigenten John Eliot Gardiner, och bland dirigenter är det honom hon särskilt vill framhålla. Det blev många roller i Mozart- och Verdi-operor, både i Sverige och utomlands, men även en hel del svensk repertoar, samt roller inom den gustavianska operagenren.

Nu senast våren 2018 medverkade Hillevi i Folkoperans uppsättning av Salieri vs Mozart, med musik av Rimskij-Korsakov och Salieri, då i rollen som Eleonora. På Görans fråga om det finns någon favoritroll som hon inte har fått göra blir svaret Mimi i Puccinis opera La bohème. Dock har hon en gång fått sjunga den konsertant.

Hillevi delar tillsammans med Lions Club i Hedemora ut ett musikstipendium varje år, som kan sökas av unga personer med anknytning till Hedemora. Där finns en musikskola med stor återväxt. Numera är det hård konkurrens.  

En trevlig intervju var nu på väg mot sitt slut, och efter att Hillevi svarat på många frågor från medlemmarna bjöd hon som avslutning på ett extranummer. ”Nu ger jag mig ut på någon annans mark, när jag väljer en sång som är komponerad av en läkare från Hedemora”, småviskade hon medan hon gick mot pianot. Och javisst var det Carl Leopolds Sjöbergs tonsättning av Geijers ”Tonerna”, mycket förknippad med Jussi, som vi fick lyssna till. Det blev en riklig applåd, blomster och ett stort tack till Hillevi, Anders och Göran.

Efter pausen bänkade vi oss åter, nu för att lyssna till ”Spisa Jussi”. Denna dag gästades vi av Jussis son Lars Björling, som ansvarig för programpunkten. Det blev en riktig högtidsstund med väl valda inspelningar med Jussi från år 1944 och fram till år 1960, mycket personligt presenterade av Lars. Jag tror att vi alla blev mycket berörda och glada över att få ta del av berättelserna och minnena. Ett roligt inlägg var filmsekvensen från Kastrup, där Jussi övertalar Benny Goodman att plocka fram sin klarinett och spela något, samt även själv börjar småsjunga därtill. Vi tackade Lars med gott vin, vacker ros och varma applåder.

Nedan följer Lars spellista:

  1. ”Stilla natt”, (Gruber), Anna-Lisa och Jussi, 22/12 1945.
  2. ”C’est la...”, (Gounod), ”Romeo och Julia”, Met, 1/12 1947.
  3. ”Où suis- je?...”,(Gounod), ”Romeo och Julia”, Met, 1/12 1947.
  4. “Mamma!...”, (Mascagni), “Cavalleria rusticana”, Studio, 27/3-30/3 1944.
  5. ”Trollsjön”, (August Söderman), Gröna Lund, 28/7 1960.
  6. ”Recondita armonia…”, (Puccini), ”Tosca”, Met, 21/11 1959.
  7.   Jussi och Benny Goodman, filmat inslag, Kastrup, 16/10 1959.
  8.  ”In fernem Land”, (Wagner), ”Lohengrin”, Göteborg, 5/8 1960.

Text:Berit Sjögren

Fota: Calle Friedner och Göran Forsling

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi