Torbjörn Lindqvist död

Filmaren Torbjörn Lindqvist gick bort den 2 november, 75 år gammal. För Jussi Björlingsällskapets medlemmar är han säkert mest känd för den film han producerade till Jussis 100-årsdag, "Jussi i våra hjärtan", som också blev hans sista. Den finns även i en amerikansk utgåva på Kultur, "He Sang with a Tear in His Voice", som mottogs väl och beställts av många Jussivänner i USA. Bl. a. kallade Opera News filmen "well written and directed" och "an endearing portrait of one of the very great singers".  

Jag lärde känna Torbjörn närmare under arbetet med denna film, som han drev med stort engagemang, och kom att uppskatta och beundra honom mycket. Han led länge av ett svårt magproblem, men var ständigt vänlig, optimistisk, sprudlande av idéer och generös. Särskilt under våra långa bilfärder fick jag höra mycket om hans mångskiftande verksamheter både inom filmens värld - alltsedan tonåren på olika platser som maskinist, fotograf, regissör, manusförfattare och biografägare - och som revymakare, med ett trettiotal uppsättningar i Borlänge och Falun. Landstingets kulturpris i Dalarna fick han välförtjänt 2008.

De sista åren förvärrades Torbjörns hälsoproblem och rörligheten och krafterna avtog. Vi hade många gånger telefonkontakt, men jag kunde inte på länge träffa honom i Säter, där han bidragit med mycket till det förnämliga Biograf- och TV-museet.

"Torbjörnen i Bäsna" är mycket saknad av mig och en väldig vänkrets! Mina tankar går till makan Gunilla, barn och barnbarn.

Harald Henrysson

 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi