Premiär för Jussi som gatusångare

Det kryllade av folk i Borlänge centrum, vilket är en ovanlighet i sig, på eftermiddagen den första söndagen i Advent. Det var nämligen skyltsöndag, men framåt halv fyra samlades många vid Jussi Björlings torg för att uppleva premiären för Jussi Björling som gatusångare. Statyn var diskret färgsatt i rött med spotlightbelysning, Rikard Rudolfsson, ordförande i Kulturnämnden, och Patric Hammar, Kultur- och fritidschef i Borlänge kommun, hälsade välkommen till vad man kunde kalla återinvigningen av Jussi Björlings torg efter omfattande renoveringsarbete.


Foto: Hasse Eriksson

 

SVT var där, Radio Dalarna var där, lokalpressen var där och exakt kl 15.45 talade Jussi själv och meddelade att han med anledning av det var första Advent skulle sjunga Adams julsång. Ljudet strömmade ut från en 4 meter hög pelare, placerads alldeles bakom statyn och det var rent och välbalanserat, inget discoljud som ofta kan förekomma i utomhussammanhang utan en nivå som motsvarade hur det borde ha låtit om Jussi själv varit där. När Willy Gordons staty invigdes 1990 och Rolf Björling sjöng, stod jag på ganska precis samma plats och det ljudet var i volym jämförbart med vad som hördes nu. Det hela var smakfullt gjort och det var andäktigt tyst bland åhörarna. När Jussi sjungit färdigt släcktes belysningen ner och det kom en försynt applåd. Under resten av söndagen sjöng han varje timme fram till kl 19, och under resten av december sjunger han varje dag kl 12 och kl 19. I fortsättningen blir det sång vid valda tillfällen, närmast den 2 februari, det datum Jussi firade sin födelsedag.

Göran Forsling

Länk till SVT:s reportage

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2021 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


 

Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

Jussi Björlingmuseets sommarprogram 2020

 Som sedvanligt bjuder, ja det är gratis, Jussi Björlingmuseet på ett sommarprogram med bl.a. presentation av Rolf Björling. 

Mer information fås genom att klicka här.
 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-17, 

Lördag 11-15, Söndag 11-15

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi