Jussi Björlingsällskapets årsmöte 2019


Jussi-statyn inbäddad i snö

 

Lördagen den 2 februari 2019 hade 17 medlemmar infunnit sig för att deltaga vid Jussi Björlingsällskapets trettionde årsmöte, denna dag i Jussi Björlingmuseet i Borlänge. Eftersom detta var Jussis officiella födelsedag, skulle vi innan årsmötesförhandlingarna gå ned till Jussi Björlings torg för att där lyssna till Jussis röst i tre sånger, kommande från Jussi Björling-statyn. På grund av tekniska fel misslyckades detta, så efter en halvtimmes väntan i kylan gav vi upp och vandrade bort till museet. Där väntade värmande dryck och Jussi Björlingbakelser, och vi började tina upp.

Innan årsmötet kunde ta sin början redogjorde förre stadsarkitekten Arne Ludvigsson och kulturchefen Patric Hammar för sina planer på ett kommande kulturhus. Borlänge kommun har nyligen köpt hotell Galaxen, som är tänkt att kunna utvidgas till ett kulturhus med teater, bibliotek, konsthall, kulturskola, konsertsal med mera. Där skulle då även kunna finnas plats för ett nytt Jussi Björlingmuseum. Förhoppningvis kan det i så fall vara klart cirka 2022-2023.


Förre stadsarkitekten Arne Ludvigsson

 

Nu var plötsligt de tekniska problemen med den sjungande statyn åtgärdade, varpå vi åter skyndade oss ut i snölandskapet och ned till torget. Väl där glömde vi väderleken för Jussis underbara sång från den vackert upplysta statyn. Ut över torget ljöd Södermans ”Kung Heimer och Aslög”, Beethovens ”Lovsång” och Stenhammars ”Sverige”.


Styrelsen m.fl. lyssnar på Jussi-statyn

 

Åter i museet kunde vi äntligen påbörja vårt årsmöte, som öppnades av ordförande Bengt Krantz. Därefter vidtog årsmötesförhandlingarna, allt enligt den föreslagna dagordningen.

Under § 10 beslöts att årsmötet år 2020 skall äga rum i Stockholm lördagen den 1 februari. Under § 14 meddelade Bengt att styrelsen hade utsett den unge tenoren Per Lindström till Jussi Björlingsällskapets pristagare år 2019. Priset kommer att utdelas i Voxna kyrka måndagen den 8 juli 2019. I övrigt, se årsmötesprotokollet. Årsmötet avslutades av Bengt Krantz.


Årsmötesdeltagare i Jussi Björlingmuseet

 

Verksamhetsberättelse för 2018

Årsmötesprotokoll 2019

Text: Berit Sjögren

Foto: Göran Forsling

 

                   

 

 

 

  

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2021 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


 

Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

Jussi Björlingmuseets sommarprogram 2020

 Som sedvanligt bjuder, ja det är gratis, Jussi Björlingmuseet på ett sommarprogram med bl.a. presentation av Rolf Björling. 

Mer information fås genom att klicka här.
 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-17, 

Lördag 11-15, Söndag 11-15

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi