Per Lindström får Jussi Björlingsällskapets pris 2019


Per Lindström efter konsert i Voxna 2019
Vid Jussi Björlingsällskapets årsmöte 2 februari 2019 i Borlänge tillkännagav styrelsen att årets Jussi Björlingsällskapets pris på 60 000 kr går till den unge tenoren Per Lindström. Motivering: 

"Tenorfacket utgör en stor lockelse på många blivande manliga sångare. Få känner sig dock från början bekväma med tenorrepertoarens höga krav på omfång, egalisering, klang, glans och röstskönhet. Det är så att säga få som är födda med den så kallade tenorala gåvan. Den får man tillägna sig

 

eftersom, med det hägrande målet i sikte.

Per Lindström, från vackra Härnösand i Ångermanland, har gått in för sången sedan 2012. Intrycket man får är att Per känner sig väl tillrätta i den annars, ofta omtalat riskabla tenorrepertoaren, som han nu utan att be om ursäkt ger sig in i. Det är nämligen så att det är alltför sällan som man kan vara helt säker på att man har en fullt utvecklingsbar tenorröst framför sig, när en sådan presenterar sig vid en provsjungning, eller i ett sammanhang där sångaren får chansen att göra sin röst hörd. Emellertid avviker Per Lindström från den gängse regeln av tvivel. Han är försedd med en självklar närmelse till röstfacket, där han med oförtrutet mod går mot de stora sånguppgifterna.

Per Lindström mottar Jussi Björlingsällskapets pris för 2019, för sin beslutsamma och engagerade sångkonst och välklingande stämma. För hans stora sceniska abilitet och hans avspända, men modiga sikte mot tenorparnassen."

Inskription på vasen som han också tilldelas:

"Jussi Björlingsällskapets pris 2019 till Per Lindström, för beslutsam och engagerad sångkonst. För klangskönhet i tenorfacket."

Bengt Krantz
Ordförande i Jussi Björlingsällskapet

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi