Härlig stund med vacker sång

Lördagen den 23 februari 2019 ägde årets första medlemsträff rum i Höstsols lokal ”Stallet”. Det var en fin vinterdag och 51 stycken medlemmar och gäster hade församlats för en trevlig stund tillsammans i Jussis och musikens anda. Efter inledande fika och umgänge tog träffen sin början klockan 13.00.


Lena Nordin
Undertecknad hälsade alla varmt välkomna och presenterade sedan de som skulle förgylla vår träff och underhålla oss denna dag: sopranen och hovsångerskan Lena Nordin, pianisten Nigar Dadascheva, intervjuaren Nils-Göran Olve, ansvarige för ”Spisa Jussi” Kjell Olsson samt fotografen Calle Friedner. De mottogs alla med en riklig applåd och programmet kunde ta sin början.

 

Lena Nordin och Nigar Dadascheva inledde sin konsert med ett charmfullt framförande av Cherubins aria ”Voi che sapete” ur Mozarts Figaros bröllop.

Därefter följde pagen Urbains aria ”Nobles seigneurs, salut!” ur Meyerbeers Hugenotterna med läckert sjungna koloraturer. Som avslutning bjöds vi på Santuzzas känslofulla ”Voi lo sapete, o mamma” ur Mascagnis På Sicilien. Det blev en härlig stund med trevliga presentationer och vacker sång av Lena, till följsamt och lyhört ackompanjemang av Nigar.  


Nigar Dadascheva ackompanjerar Lena Nordin

 

Därefter steg Nils-Göran Olve fram för att påbörja sin intervju med Lena Nordin. Inledningsvis påminde Nils-Göran oss om Lenas genombrott i titelrollen i Verdis opera Luisa Miller på Ystadoperan år 1986. Efter det gjorde hon bland annat roller i föreställningar på VärmlandsOperan, och engagerades sedan vid Kungliga Operan, där hon debuterade år 1987 i rollen som Första Damen i Mozarts Trollflöjten.


Nils-Göran Olve intervjuar Lena Nordin

 

Det blev början på en lång och framgångsrik karriär som lyrisk sopran vid Stockholmsoperan, varvat med gästspel utomlands, ända fram till pensioneringen år 2014. Men Lena återkom till sin hemmascen som gäst i två olika uppsättningar, åren 2015 och 2017. Tidigare brukade hon öva i operans lokaler, men numera har hon en egen studio och arbetar utöver sitt eget sjungande även som sångpedagog.

Lena har nu även en egen resebyrå, LenaTours, oftast med musik som tema. Redan under sin studietid hade hon under somrarna som syssla att arbeta i den branschen med resor till Italien, som fortfarande är favoritlandet. Nils-Göran undrade om Lena inte har haft tankar på att söka tjänster som till exempel rektor vid Operahögskolan eller chef för någon operascen. Hon medger att hon har funderat på detta, men tycker att det i somliga institutioner ofta blir mycket prat och lite verkstad. En positiv sak är det dock att fler svenska sångare numera får komma och sjunga på Stockholmsoperan.

Det finns fortfarande roller som Lena skulle vilja göra. Men i hennes ålder hamnar man inte längre vid de scener som man skulle önska sig, utan kan drabbas av unga dirigenter eller regissörer som inte är så kunniga och erfarna. Tidigare har Lena arbetat tillsammans med de bästa! Dessutom placeras man numera ofta i modernare uppsättningar, vilket kan vara på gott eller ont.

Nils-Göran bjöd in medlemmarna att ställa ytterligare frågor till Lena, vilket flera anammade.  Som avslutning fick vi sedan lyssna till extranumret ”I could have danced all night” ur musicalen My Fair Lady av Frederick Loewe. Lena, Nigar och Nils-Göran tackades med blomster och applåder, varefter vi tog en välbehövlig paus för att sträcka på benen, hämta fika, köpa CD-skivor och mingla.


Annicka Englund säljer CD-skivor

 

Efter pausen fortsatte vi medlemsträffen med ”Spisa Jussi”, som denna dag var sammanställt av Kjell Olsson. Programmet hade titeln Jussi Björling som film- och TV-stjärna och bestod av två ljudinslag och sju filminslag.

Vi tittade först på ett avsnitt ur filmen Fram för framgång från år 1938. Sedan följde två ljudinslag, dels ett avsnitt ur det amerikanska programmet ”We the people” från år 1951, dels SR:s program ”Bilder från en tillvaro” från år 1986. 

Därefter var det dags för ett avsnitt ur filmen Resan till dej från år 1953. Men nu infann sig ett problem med Kjells dator, vilket gjorde att vi inte kunde visa filminslag, och efter flera försök tvingades Kjell att avbryta sitt tänkta rogram.

Turligt nog hade Kjell tagit med sig ett reservprogram, Jussi sjunger på åtta språk, innehållande enbart ljudinslag. Vi hann lyssna till fem av sångerna, innan det var dags att avsluta. Kjell fick mottaga blommor och varma applåder, och något försenade kunde vi så avsluta vår medlemsträff.

 

 

 

Kjells spellista:

Jussi Björling som film-och TV-stjärna. 

Film 1. Ur filmen Fram för framgång 1938. Talscen med Jussi, Åke Ohberg och Aino Taube, samt Jussi sjungandes ”Hej dunkom”.

Ljud 1. Ur det amerikanska programmet ”We the people” 16 februari 1951. Jussi samtalar med Carusos änka Dorythy Caruso.

Ljud 2. Stig Olin berättar i SR:s program ”Bilder från en tillvaro”, sänt 24 juni 1986, om hur han engagerade Jussi till filmen Resan till dej år 1953.

Jussi  Björling sjunger på åtta språk.                

Svenska: ”Tonerna” av Sjöberg, inspelat 7 maj 1936.

Inslag ur en intervju på engelska med Jussi 2 december 1958: Jussi berättar att de mest önskade extranumret vid konserterna är ”Amor ti vieta”.

Italienska: ”Amor ti vieta” av Giordano. Inspelat 1-7 september 1957.

Franska: ”En fermant les yeux” av Massenet. Inspelat 10 augusti 1938.

Tyska: ”Die Mainacht” av Brahms. Inspelat 11 april 1952.

 Svenska och tyska: ”Dein ist mein ganzes Hertz” av Lehàr. Inspelat 16-19 juni 1960. 


Fullt i lokalen

 

Text: Berit Sjögren

Foto: Calle Friedner

 

                  

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi