Lena Hoel är en underbar romansinterpret

Lördagen den 26 oktober 2019 ägde höstens första medlemsträff rum i Höstsols lokal ”Stallet”. Vi som ansvarar för träffarna var på plats i god tid för att iordningställa möbleringen, förbereda det tekniska inför ”Spisa Jussi” samt brygga kaffe och duka fram gott fikabröd. Klockan 12.30 var det dags för insläppet av våra medlemmar. Detta var inte en dag med den bästa väderleken, utan i stället en dag med en hel del regn och rusk. Men våra medlemmar lät sig inte avskräckas, utan i stället blev det fullt hus i lokalen med 55 personer närvarande, vilket är gränsen för hur många vi får vara.

Klockan 13.00 inleddes träffen, och undertecknad hälsade välkommen. Efter att ha beklagat att vår medlemsträff i september månad fick inställas på grund av hälsoskäl, presenterades dagens två musikgäster. Operasångerskan och sopranen Lena Hoel, med bland annat en lång anställning vid Stockholmsoperan bakom sig och pianisten Bénédicte Haid, med en omfattande konsertverksamhet som solist, hälsades varmt välkomna av våra medlemmar med en stor applåd.


Bénédicte Haid och Lena Hoel har roligt

 


Lena Hoel
Vi fick lyssna till tre noga utvalda sånger, trevligt presenterade av Lena. Hon inledde med den franske kompositören Henri Duparcs ” L’invitation au voyage”, och övergick därefter till nordisk repertoar i form av Gösta Nyströms ”Önskan” ur Själ och landskap: Nya sånger vid havet, och Sibelius’ ”Var det en dröm” ur Fem sånger, opus 37. Alla sångerna passade hennes ljusa, lyriska röst perfekt. Lena är en underbar romansinterpret, hon är oerhört närvarande och  har den rätta inlevelseförmågan.

 

Bénédicte Haid visade sig vara en utmärkt ackompanjatör, som med stor följsamhet och lyhördhet bidrog till det fina framförandet. Det märktes att de båda kände varandra väl, vilket gjorde att  samarbetet dem emellan fungerade så bra.

Efter applåder från publiken steg Nils-Göran Olve fram för att påbörja sin intervju av Lena. Hon berättade att romanser alltid har tilltalat henne. Hon har älskat hängivenheten och uttrycksfullheten. I den världen har hon hittat sin teknik. När hon började sjunga var det som mezzo och alt, men så visade det sig att hon även hade en bra höjd. På Stockholmsoperan behövde man en lyrisk sopran, och hon erbjöds rollen som Nanetta i Verdis Falstaff. Debuten ägde rum år 1984.


Lena Hoel och Nils-Göran Olve

 

Lena tyckte att det var fantastiskt att ha fått börja på Kungliga Operan, en anställning som varade i 24 år, och hon tog de roller som hon erbjöds. Det blev i början bland annat Michaela i Bizets Carmen, Sofie i Strauss’ Rosenkavaljeren och Gilda i Verdis Rigoletto. Rollen som Pamina i Mozarts Trollflöjten har hon gjort i flera uppsättningar. Ett 30-tal huvudroller har hon haft glädjen att få sjunga. På Nils-Görans fråga om vad Lena tycker om att sjunga roller i moderna operor, menar hon att där har man en större frihet, och är inte så bunden av hur det skall låta.

Lena nämner särskilt operan Karolinas sömn, text Bengt Emil Jonsson och musik Anders Eliasson, ett beställningsverk av Kungliga Operan i samarbete med Artipelag. Den hade urpremiär i samband med invigningen av Artipelag den 4 juni 2012, med Lena som solist, samt Kungliga Hovkapellet. Även rollen som rävhonan Skarpöra i Janáceks opera Den listiga lilla räven har hon uppskattat mycket.

En sånglig förebild är barytonen Ingvar Wixell. Han gör allt så enkelt med så stor kraft. När Lena undervisar sångelever försöker hon komma ned till en renhet. Man har sitt klangrum och använder känslan. Man måste släppa på rösten och göra stämman fri. Som avslutning på intervjun berättade Lena, som ju även är konstnär, att hon lördagen den 14 december skall ha en vernissage på Konstnärshem. Därefter undrade Nils-Göran om Lena möjligtvis hade ett extranummer att bjuda på. Och visst hade hon det!

Vi fick som en fin avslutning lyssna till Monica Dominiques sång ”Tillägnad”, med text av Lars Forssell, en underbar kärlekshyllning. Det blev applåder och gåvor till Lena, Bénédicte och Nils-Göran, och därefter följde en kort mingelpaus.


Lars Sjögren sköter tekniken

 

Medlemsträffens andra avdelning bestod som vanligt av programpunkten ”Spisa Jussi”, och denna dag var det Kjell Olsson som under rubriken Jussi Björling som film- och TV-stjärna underhöll oss. Det blev sju stycken inslag med härlig sång av Jussi, inspelade mellan åren 1950 och 1959, varav två var ljudinslag och fem var filmade inslag. Särskilt roligt och intressant var det förstås att få se Jussi agera framför kameran.


Kjell Olsson

 

Nedan följer Kjells spellista: 

  1. ”Celeste Aida” och ”Till havs”, från spelfilmen Resan till dej, premiär 19/12-53. Sverige
  2. ”If I Could Tell You”, “Was ist Silvia”, “Blomsterarian”, och “Mattinata”, ur TV-programmet The Voice of Firestone, 20/11-50. USA
  3. “Che gelida manina”, ur TV-programmet Producers Showcase, 30/1-56. USA
  4. ”La donna è mobile”, ur TV-programmet The Ed Sullivan Show, 17/2-57. USA
  5. ”In the Silence of the Night” (ljudinslag), ur det svenska TV-programmet Stora famnen, 8/2-58. Sverige
  6. ”Blomsterarian”, från Sveriges Radios TV-film Vi går på Gröna Lund, inspelad 26/6-58. Sverige
  7. ”E lucevan le stelle” (ljudinslag), ur TV-programmet Sunday Night at the Palladium, 4/1-59. Storbritannien 

Text: Berit Sjögren
Foto: Calle Friedner

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi