Tenoren som komponerar egna operor

Lördagen den 23 november 2019 ägde höstens andra medlemsträff rum i Höstsols lokal ”Stallet”. Denna dag var det tenoren Carl Unander-Scharin och pianisten Martin Hellström som gästade oss, och liksom vid oktober månads träff blev det fullt hus. Det är väldigt roligt för oss som håller i träffarna att våra medlemmar kommer så mangrant. Det ger stor inspiration!


Carl Unander-Scharin
Klockan 13.00 var det dags att hälsa alla hjärtligt välkomna, och därefter inledde vi vårt program med dagens konsert. Carl och Martin hade valt fyra sånger ur Jussis repertoar, väl kända för oss och som alltid lika uppskattade att lyssna till. Först bjöds vi på Wilhelm Peterson-Bergers ”Bland skogens höga furustammar”, och därefter följde August Södermans ”Kung Heimer och Aslög”. Carl har en klar och distinkt tenorröst med ett utmärkt höjdregister, som passade perfekt i denna nordiska repertoar, och han hade i Martin en lyhörd och följsam

 

ackompanjatör.

Som tredje sång fick vi sedan njuta av en fin och nyansrik tolkning av Hugo Alfvéns ”Skogen sover”, och så var vi framme vid det avslutande extranumret. Carl berättade att närheten till havet och skärgården var viktig och uppskattad både av honom och Martin, och därför föll det sig naturligt att valet blev Gustaf Nordqvists ”Till havs”. Det blev ett pampigt framförande som följdes av mycket uppskattande applåder och blommor.


Martin Hellström och Carl Unander-Scharin

 

Härefter trädde vår styrelseledamot Göran Forsling fram för att påbörja sin intervju med Carl Unander-Scharin. Göran inledde med att konstatera att Carl har många strängar på sin lyra. Utöver sin karriär som opera- och konsertsångare är han nämligen även verksam som tonsättare, uppfinnare och professor. Men sångintresset började redan i unga år, och Carl kom in i Adolf Fredriks musikklasser. Där fick han kontakt med fantastiska lärare och sångpedagoger, först Bosse Johansson, och senare Jan-Åke Hillerud. Därefter nämner Carl ytterligare tre sångpedagoger som har betytt mycket för honom, i tur och ordning Hans Gertz, Erik Saedén och Nicolai Gedda. Han berättar att han gick för alla tre samtidigt, och ingen av dem tyckte illa vara.


Carl Unander-Scharin intervjuas av Göran Forsling

 

Carl nämner också att han har lyssnat mycket på Jussi Björling, och då även på hans barninspelningar. Han ville komma underfund med hans hemligheter, hur han gjorde. Han ser Jussi som den störste av alla tenorer.

Carl kom in på Musikhögskolan i Stockholm och jobbade sedan både med att komponera, dirigera och sjunga. Han sökte till Operahögskolan i Stockholm och kom in även där. Sedan blev det debut på Folkoperan, samtidigt som Nina Stemme, och åren 2000-2010 var han anställd på Kungliga Operan i Stockholm.

På Görans fråga om han har några favoritoperor väljer Carl i första hand Mozarts operor, men även Ravels Spanska timmen, Rossinis Barberaren i Sevilla och Sandströms Batseba. Han nämner också att han har fått göra många spektakulära inhopp, men menar att det även med minimal förberedelse ändå har gått bra. Just nu håller Carl på med att komponera sin trettonde opera. Bland alla sina operor väljer han Tokfursten och Hummelhonung som de viktigaste för honom.

Under åren vid Operaskolan studerade Carl även elektroakustisk musik. Nu vill han utvidga operasångarnas möjligheter. Monteverdi med sensorer, det vore spännande, säger Carl som avslutning. Det blev applåder och tack för en intressant intervju, och därefter var det dags för en liten mingelpaus.


En del av den fulltaliga publiken

 

Medlemsträffen fortsatte sedan med att Göran Forsling tog till orda för att informera om Jussi Björlingmuseet i Borlänge. Nu finns ett nytt förslag om att museet skall flyttas till Borlänge Konsthall. Beslut kan tas den 9 december. Detta kommer i så fall att innebära att museet kommer att vara stängt under den kommande sommaren. Familjen Björling är informerad.

Därefter övergick Göran till programpunkten ”Spisa Jussi”, som idag hade titeln Jussi i Finland, med underrubriken ”På operascen och konsertestrad i de tusen sjöars land och med en avstickare till Ainola för ett möte med Sibelius”. Vi fick lyssna på noga utvalda inspelningar med tillhörande foton, och även höra berättelsen om när Jussi år 1951, i samband med att han var i Helsingfors för att sjunga under Sibeliusveckan, tillsammans med Anna-Lisa, blev hembjuden till Sibelius’ hus Ainola. När de skulle gå gav Sibelius till Jussi ett signerat fotografi med texten ”Till den geniale storsångaren Jussi Björling med tacksamhet, Jean Sibelius”. Det blev en finstämd avrundning på dagens medlemsträff.


Kjell Olsson var behjälplig med tekniken

 

Görans spellista:

Riccardo Zandonai: Kavaljererna på Ekeby: Bro, den ensliga kyrkan, ur akt 1.

Einar Beyron (tenor),  Medlemmar ur Kungliga Hovkapellet / Nils Grevillius.

Inspelad i september eller oktober 1928.

Jean Sibelius: Säv, säv, susa – Var det en dröm – Svarta rosor.

Jussi Björling (tenor), Finska radions orkester / Nils-Eric Fougstedt.

Radioutsändning från Helsingfors universitets auditorium.

Inspelad den 20 juni 1951.

Edvard Grieg: En dröm.

Gustaf Nordqvist: Till havs.

Paolo Tosti: L’alba separa dalla luce l’ombra.

Jussi Björling (tenor), Harry Ebert (piano).

Inspelad den 18 januari 1955 vid radioutsändning I Helsingfors B-Mässhall.

Jean Sibelius: Demanten på marssnön.

Jussi Björling (tenor), New Yorks filharmoniska orkester / Martti Similä.

Inspelad den 8 december 1957 i Carnegie Hall, New York, vid minneskonserten över Sibelius.

Jussi påannonserar själv sången, som var konsertens extranummer.    

Text: Berit Sjögren

Foto: Calle Friedner 

 

 

 

                                   

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi