Kerstin Meyer in memoriam

Blott 66 dagar efter Margareta Hallins bortgång har jag den smärtsamma plikten att meddela att ännu en hedersmedlem har gått bort.

Opera- och konsertsångerskan, Kerstin Meyer, tillika hovsångerska och professor, har lämnat jordelivet 14 april vid 92 års ålder.

En gladlynt, nyfiken, sympatisk och älskvärd representant för sångarskrået har lämnat oss. Därmed är också en av de sista betydande svenska sångarna som sjöng med Jussi Björling, nu en del av evigheten.

Hon var ymnigt verksam vid Kungliga Teatern, där hon sedan 1952 medverkade i 74 produktioner. Rollerna inkluderade ett stort urval av klassiska mezzosopranroller på en rad olika språk, med dominans av tysk, fransk och italiensk repertoar. Hon var även rikt representerad med samtida repertoar, uruppföranden och svenska verk. Hon nalkades alla kategorier med liv, lust och hängivenhet.

Hon tillhörde också de relativt få operasångare som syntes i det offentliga rummet, ofta i sällskap med Kjerstin Dellert och Elisabeth Söderström.

Hennes pedagogiska gärning inkluderade förutom en gedigen verksamhet som sångpedagog, även en period som rektor vid Operahögskolan. På det viset så höll hon i hela sitt liv kontakt med musiken, genom operakonsten och konsertsjungandet.

Kerstin Meyers röst finns bevarad i en rad skivinspelningar, producerade i hemlandet och även internationellt. Hon var för övrigt verksam i en rad operahus utanför Sveriges gränser.


Kerstin Meyer som Carmen
Hon deltog i filmatiseringen av Värmlänningarna, med Per Myrberg och Busk Margit Jonsson i huvudrollerna, 1957. Något mera ursvenskt kan man leta efter.

Rigoletto och Trubaduren är exempel på verk där hon mötte Jussi Björling på scenen. Hon provade på engelsk operett på Oscarsteatern när hon 1980 gjorde Förgätmigej i HMS Pinafore av Gilbert & Sullivan. Hennes grandiosa avsked skedde på Malmö Opera i Sommarnattens leende av Stephen Sondheim, när hon var 85 år.

Samma år var hon en underbar värd i Sommar i Sveriges Radio.

Personliga minnen inkluderar när hon full av uppmuntran kom tillbaka från USA med sin make, kulturjournalisten Björn Bexelius, 1941-1997. De hade sett Ernani på Metropolitan, och de hade observerat att Folkoperan spelade Ernani, på sin dåvarande adress på Roslagsgatan i Stockholm. Hon övertalade maken att se vad Ernani i Stockholm kunde erbjuda, eftersom de inte varit särskilt nöjda med Metropolitans uppsättning. Det var oerhört stärkande och glädjande, när hon generöst försäkrade att Ernani på den lilla teatern på Roslagsgatan vida överträffade MET i spel och sång. Den auktoritativa utsagan värmde gott en ung operasångare.

Kerstin Meyer har varit Jussi Björlingsällskapet trogen, och bidragit med många sköna stunder vid konserter och sammankomster. Hon har också varit charmant värdinna vid många konserter i andra sammanhang. Ett oförglömligt sådant var när hon och Torsten Föllinger var värdar till Operavärstingar, på Kungliga Musikaliska Akademien 1991, arrangerat av Hans Hiort. Det var då seniorernas tur att visa sig på styva linan, och konserten kröntes med ett bejublat framträdande av Hjördis Schymberg, som då var 82 år. Så mycket värme, kärlek och humor som strålade från Kerstin den eftermiddagen är i gott minne bevarat. Nästan alla sångare som var med den gången är borta nu.

Kerstin Meyer förärades en rad utmärkelser, där märkas kan bland annat Illis Quorum, Litteris et Artibus, Teaterförbundets guldmedalj samt CBE, Commander of the British Empire.

Vi fortsätter att vårda minnet av en stor sångerska och en strålande medmänniska. För det var Kerstin Meyer.

Bengt Krantz

 

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi