Nr 4. Berit Sjögren, vice sekreterare i JB-sällskapet, presenterar sin favoritinspelning av Jussi:

 ”Una furtiva lagrima” ur operan L’elisir d’amore (Kärleksdrycken) av Gaetano Donizetti.

Den är, tillsammans med ytterligare fem arior och en sång, inspelad i Stockholms Konserthus. Dessa inspelningar ägde rum den 22-23 januari 1957, och anordnades av Grammofon AB Electra, RCA:s svenska representant. Jussi ackompanjeras av Hovkapellet, under ledning av sin favoritdirigent från 78-varvsepoken, Nils Grevillius.

Tillsammans med utdrag ur kompletta operainspelningar gavs dessa arior senare ut i USA på LP:n ”Bjoerling in Opera”, som 1959 gav Jussi en Grammy för ”bästa klassiska framförande, vokalsolist”.

Två versioner av arian spelades in, och båda gavs ut av RCA på olika LP- och EP-skivor. De presenteras för första gången tillsammans på Jussi Björling Collection (se nedan).

 Jag har valt den versionen som slutar med ett utsökt pianissimo. Jussi är i sin bästa form. Tekniken är perfekt med härlig legatosång och en närvaro som berör lyssnaren på djupet. Bättre kan det nog inte bli.

Jussi sjunger rollen som den fattiga bondpojken Nemorino, som är förälskad i Adina, byns rikaste flicka. Han har först ingen framgång, men tack vare ett köp av vad han tror är en magisk dryck, samt det faktum att han ärver en stor summa pengar, blir slutet lyckligt. När Nemorino förstår att Adina trots allt bryr sig om honom, sjunger han denna vackra aria.

Inspelningen är utgiven på Naxos CD box Jussi Björling Collection. Den inspelade sången återfinns på CD 9.

Lyssna på den bifogade filen (som ibland måste laddas ned först) och njut!

 

Berit Sjögren
Vice sekreterare Jussi Björlingsällskapet
070 771 22 83
berit.sjogren@gmail.com

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi