Nr 5. Per Bäckström, kassör i Jussi Björlingsällskapet, presenterar två korta favoritinspelningar med Jussi:
La danza och Hej dunkom, båda från 1937

Det finns ju så många underbara inspelningar att välja mellan men jag har stannat för två från den enda filmen med Jussi Björling som huvudrollsinnehavare, Fram för framgång från 1937. De två som kommer först i filmen och som jag har valt har sitt särskilda intresse eftersom Jussi aldrig sjöng in dem på grammofon. Jussi Björling begåvades i Fram för framgång med fem sångnummer som han givetvis utförde med stor bravur.

Utöver Jussi Björling, i filmen kallad Tore Nilsson, innehades huvudrollerna av Aino Taube och Åke Ohlberg, som paret Monika Malm och Lasse Berg, vilka söker framgång som skådespelerska respektive dramatiker.

Rossinis tarantella "La danza" sjunger Tore Nilsson efter att ha trängt sig in till radiochefen i en studio för att få provsjunga. Den föregående dialogen har bibehållits i Bluebells utgåva, liksom filmen döpt till Fram för framgång, så att Jussi även får framträda med sin talröst, där spår av dalmålet alltid fanns kvar.

I filmen går sången – Nilsson ovetande – ut i skolradion och polisen anländer snart med tjutande sirener för att gripa inkräktaren, som lyckas fly.

Folkmelodin "Hej dunkom" framför sedan vid middagsbordet tillsammans med vännerna Malm och Berg. För flera av oss som sjungit i manskör känns sången väl igen från Vilhelm Svedboms härliga arrangemang.

Lyssna på de bifogade filerna (som ibland måste laddas ned först) och njut!

"La danza"

"Hej dunkom"

Per Bäckström
Kassör Jussi Björlingsällskapet
079 337 42 45
perb1948@gmail.com

 

 
 
 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi