Nr 6. Annicka Englund, styrelseledamot i Jussi Björlingsällskapet, presenterar en favoritinspelning med Jussi:

”Vesti la giubba” ur Pagliacci av Ruggiero Leoncavallo som också skrev librettot. Operan uruppfördes i Milano 1892 och med svensk premiär 1893.

Jag har valt en liveinspelning från Stockholmsoperan den 8 december 1954 med Lamberto Gardelli som dirigent. Inspelningen är utgiven på Bluebell ABCD 085 tillsammans med Cavalleria Rusticana. De två operorna framförs oftast tillsammans.

Jussi sjunger här sitt parti på svenska.

En skådespelartrupp anländer till en liten by för att på kvällen framföra ett stycke commedia dell'arte, den utlovade komedin. Canio är truppens ledare och hans unga hustru är sällskapets primadonna. Innan föreställningen blir Canio vittne till hustruns otrohet men lyckas inte få namnet på hennes älskare.

Det är dags att börja spelet, Canio måste sminka sig och döljer sin vrede bakom clownmasken och sjunger sin stora aria: Recitar ...Vesti la giubba... Ridi Pajazzo
Spela komedi... Pudra ditt anlete.... Skratta Pajazzo

Spelet börjar och verkligheten upprepar sig. Pajazzo blir bedragen av sin hustru Colombina och den rasande Pajazzo/Canio blir inlåst i sin egen situation, hans repliker hör inte längre till skådespelet. I sin vrede dödar han sin hustru och hennes älskare som skyndar till från publiken i ett försök att förhindra katastrofen möts av samma öde. Komedin har övergått till tragedi. Komedin är slut.

Jussis tolkning av arian ”Vesti la giubba” blir ett gripande porträtt av en bedragen äkta man och med sin röst förmedlar Jussi en förtvivlan, en smärta och en vrede som inte lämnar lyssnaren oberörd.

LYSSNA, NJUT och BLI BERÖRD!!!!!

Klicka här för att lyssna på ”Vesti la giubba”

Annicka Englund 
Styrelseledamot i Jussi Björlingsällskapet
08-653 05 30
annicka.englund@hotmail.se

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi