Nr 13. Bertil Bengtsson, f.d. ordförande och hedersledamot i Jussi Björlingsällskapet presenterar en av sina favoritinspelningar med Jussi:

”Tristans död” (Ture Rangström – Bo Bergman), 5 oktober 1957. Stockholms Filharmoniska Orkester, Stig Westerberg, dirigent.

Jag har valt denna inspelning av olika skäl, dels för att det är en högdramatisk sång som inte ingick i Jussis ”vanliga” repertoar, dels för att Rangströms sång på ett mycket förtjänstfullt sätt visar hela spännvidden i Jussis extremt flexibla röst, från den dramatiska intensiteten som genomsyrar sången till det betagande mjuka legatot i mellanpartiet fram till den stegrande dramatiska avslutningen med stålglansen i sista höjdtonen. Jussi manövrerar elegant förbi alla vokala svårigheter med bergfast säkerhet, och som så ofta förmår han ge ett alldeles eget liv till innebörden i textens budskap, här i Bo Bergmans tolkning av den döende Tristan som väntar på ankomsten av Isoldes skepp vid kusten i Bretagne.

Klicka här för att lyssna på "Tristans död"

Bertil Bengtsson
sanjuro62@live.se

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi