Nr 14. Kjell Olsson, f.d. styrelseledamot och temainspiratör på medlemsträffar, presenterar en av sina favoritinspelningar med Jussi:

Jussis tolkning av Cavaradossis aria ”E lucevan le stelle” ur Tosca av Giacomo Puccini är en av mina verkliga favoriter. Det är den som också kallas för ”Sången till livet” på svenska.

Den inspelning som jag har valt är ur en komplett studio-inspelning av Tosca som skivbolaget RCA gjorde 2-18 juli 1957 på Operahuset i Rom (utan publik). Förutom Jussi medverkade Zinka Milanov i rollen som Tosca och Leonard Warren som Scarpia. Dirigent var Erich Leinsdorf.

Inspelningen var den första som Jussi gjorde i äkta stereo och fick under sin långa karriär uppleva den stora utveckling inom studiotekniken: först 78-varvsinspelningar med vaxgravering, sedan bandtekniken och LP-skivan och 1957 var han inne i stereoåldern.

Det finns sammanlagt fjorton olika Jussi-inspelningar av ”E lucevan le stelle” att välja på ur kompletta operainspelningar, utdrag ur opera-föreställningar, scenframträdanden och studioinspelningar, inspelat under åren 1933-1959.

På svenska sjunger han endast på en inspelning och det är hans första inspelning av arian som gjordes den 13 november 1933 med Nils Grevillius som dirigent.

På operascenen framträdde Jussi 51 gånger i rollen som Cavaradossi.

Vi befinner oss på taket till fängelset Castel Sant’Angelo där Cavaradossi skall avrättas. Klockorna ringer och en herdegosse sjunger en sång, ”Io de' sospiri”. Cavaradossi förs till avrättningsplatsen. Fångvaktaren informerar att han har en timme kvar att leva. Konstnären ber att få en sista önskan: att skriva ett avskedsbrev till sin älskade ”E lucevan le stelle” (”Sången till livet”).

Jussi röst var i en fantastisk kondition och han är enligt min mening oöverträffad i rollen och inspelningen blev en av hans mest lyckade. Arian inleds med ett mycket vackert klarinettsolo och Jussi inleder arian med emotionell närvaro och bygger sakta upp intensiteten från en mycket mjuk öppning. Den drömskt sinnliga ”O dolci baci” sjungs med smältande halvröst och vävs vackert samman av de ackompanjerande stråkarna.

Jussis röst går rakt in i hjärtat. Tänk att arian ”Sången till livet” är sjungen av en person som ska dö, i gryningen på sin dödsdag? Det är så förtvivlat vackert!

Översättning till svenska

Och stjärnorna blänkte…
och jorden doftade…
porten till trädgården gnisslade…
och ett steg snuddade vid sanden…
Hon kom in, välluktande,
och föll i mina armar…

O, ljuva kyssar, o, mjuka smekningar,
medan jag skälvande
befriade de sköna formerna från deras slöjor!
Nu dunstade för alltid min dröm om kärlek…
Tiden är ute…
Och jag dör förtvivlad!
Och aldrig har jag älskat livet så mycket!

Dock har som nu jag aldrig älskat livet!
O giv mig livet!

Klicka här för att lyssna på ”E lucevan le stelle” 

Kjell Olsson
kjell.olsson55@bredband.net

 

 

 

 

 

 

 

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi