Lussi med Jussi

Lördagen den 18 december 2021 var det äntligen möjligt för Jussi Björlingsällskapet att åter bjuda in våra medlemmar till en medlemsträff. Då den nu inträffade i årets sista månad, fick den förstås som vanligt heta ”Lussi med Jussi”. Det var en stor glädje att se hur rummet i ”Stallet” efter hand fylldes av förväntansfulla medlemmar. Borden såg inbjudande ut med levande ljus, och snart hade alla hämtat kaffe/te med bröd samt glögg. Dock var vi ju inte lika många i lokalen som brukligt, då gränsen denna gång var 35 personer. Det visade sig att vi sammanlagt blev 29 personer.


Del av coronareducerad publik

 

Klockan 13.00 var det så dags för undertecknad att hälsa alla hjärtligt välkomna. Som vanligt skulle programmet inledas med en liten konsert. Dagens pianist Tomas Johnson presenterades, och sedan var det dags för vår hemliga sånggäst att träda in. Liksom vid tidigare ”Lussi med Jussi” fick publiken nu möjlighet att gissa vem den hemlige gästen var. Men då ingen vågade sig på att komma med ett förslag, fick vi avslöja att dagens gäst var den amerikanske tenoren Tim Augustin, Jussi Björlingsällskapets pristagare år 2021.

Sedan inleddes konserten, och Tim presenterade efter hand vad han skulle sjunga för oss. Inledningsvis fick vi lyssna till recitativet ”Ah! Mes amis” samt Tonios stora aria ”Pour mon ame” ur Gaetano Donizettis opera Regementets dotter. Denna aria anses mycket krävande, eftersom den innehåller nio höga C:n. Men Tim hade inga problem med detta, utan alla var mycket välklingande. Efter denna djärva inledning berättade Tim om hur det kom sig att han hade började ägna sig åt att sjunga, varefter följde ytterligare en aria av Donizetti, denna gång Nemorinos romans ”Una furtiva lagrima” ur operan L’elisir d’amore, samt den svenska sången ”Skogen sover” av Hugo Alfvén, båda mjukt och ömsint framförda, med vackert legato. Tim avslutade sedan sångstunden med en vacker tolkning av Guy d´ Hardelots ”Because”, samt ”The Christmas Song” av Mel Tormé, vilket gav fin julstämning.  


Tim Augustin

 


Tomas Johnson och Tim Augustin avtackas

 

Härpå följde nästa programavsnitt, då Tim Augustin skulle intervjuas av Jussi Björlingsällskapets ordförande Bengt Krantz.

Bengt inledde med att fråga Tim om han har jobbat sig fram till sitt mycket fina höga C, eller om det är något som han har av naturen. Tim menar att det är det senare som gäller. Det är viktigt att hålla sig till sitt röstfack och inte dras mot alltför dramatiska uppgifter för tidigt. Tim berättar att han blev erbjuden mer dramatiska roller som innebar mer pengar, men att han tackade nej till sådana erbjudande.

Bengt undrade om operaformen numera befinner sig i en kris, och Tim bekräftade att sådana rykten har funnits länge och att de är befogade. Publiken lär sig mer och mer att lyssna på sångare via studioinspelningar, och därför blir det olyckligt när de sedan kommer till teatern och får en annan akustisk upplevelse. På Bengts fråga om huruvida det är viktigt att ha ideal svarade Tim, att det för honom är viktigt, och att Jussi har blivit en sådan förebild bland andra äldre mästare.

På frågan om det finns likheter och skillnader mellan Sverige och USA när det gäller opera bekräftar Tim att vi har olika anställningssystem, och att det är oerhört många fler som aspirerar för jobb inom opera i USA, så konkurrensen är ännu större där. Erfarenhet är viktigt, så det gäller att praktisera. Själv skulle han gärna vilja göra rollerna Don Ottavio i Mozarts Don Juan och Don Sebastian i Donizettis sista opera med samma namn. Tim sjunger också kyrkomusik, och Bach är attraktiv, även om en del partier ligger lite för lågt för honom. Han gillar också rollen som Den stekta svanen i Carl Orffs Carmina Burana. Tim har både erfarenhet av att sjunga i kör och att sjunga som solist. Han uppskattar många tenorer, som till exempel Juan Diego Florez, Rockwell Blake, Pjotr Beczala, John Osborne, Fritz Wunderlich, Giuseppe di Stefano med flera, samt förstås Jussi Björling. Hans planer är att fortsätta att sjunga i Sverige och slå sig ned i Malmö.   

Intervjun avslutades med att Bengt läste upp motiveringen till varför Tim Augustin nu fick mottaga Jussi Björlingsällskapets pris på 50 000 kr för år 2021. Därefter överlämnades även en Prisvas.


Tim Augustin mottar priset och vasen av Bengt Krantz och Berit Sjögren

 

Härefter följde en kort paus.

Sedan var det dags för andra halvan av vårt program, som vi liksom tidigare kallar för ”Spisa Jussi”. Denna dag innehöll den ett Jussi-quiz med åtta inspelningar, sammanställt av Kjell Olsson. Här gällde det att kunna olika sångsolister, kompositörer, operor och årtal. Vid varje fråga hade man tre alternativ att välja mellan. Det måste erkännas att det inte var helt lätt, men roligt och klurigt. Endast två medlemmar lyckades få alla rätt.


Kjell Olsson och Lars Sjögren vid volymkontrollen

 

Som avslutning önskade vi alla en god jul och ett gott nytt år, varefter vi enligt tradition lyssnade på Jussi Björlings inspelning av Adams julsång ”O helga natt”. En trevlig och efterlängtad medlemsträff var tillända.

Kjells spellista:

1.”Vecchia zimarra” ur La bohème av Giacomo Puccini.

    Sångare: Giorgio Tozzi. Insp. 1956

2.”Cielo e mar” ur operan La Gioconda av Amilcare Ponchielli.

    Sångare: Jussi Björling. Insp. 1957.         

3.”Gleich einem Frühlingsabend” (”Come un bel dì di maggio”)

    ur operan Andrea Chénier av Umberto Giordano.

    Sångare: Martin Öhman. Sjöng på tyska. Insp. ?

4. ”Traum durch die Dämmerung” av Richard Strauss.

      Sångare: Jussi Björling. Insp. 1959.

5. ”Marietta’s Lied” ur operan Die tote Stadt av Erich Wolfgang Korngold.

     Sångerska: Leontyne Price. Insp. ?

6. ”Spegelarian” ur operan Hoffmanns äventyr av Jacques Offenbach. Insp. 1949.

      Sångare: Hugo Hasslo. Insp. 1949.

7. ”O terra, addio” ur operan Aida av Giuseppe Verdi.

      Sångare: Zinka Milanov och Jussi Björling. Insp. 1945.

8. ”Elegi” av Jules Massenet.

      Sångare: Jussi Björling. Insp. 1945.

Text: Berit Sjögren  Foto: Calle Friedner

 

     

       

 

     

 

    

                                                

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi