Utsökta romanser av Georg Källström

Lördagen den 23 april 2022 ägde årets andra medlemsträff rum i Höstsols lokal ”Stallet”. 29 medlemmar och gäster hade församlats för att få en trevlig stund tillsammans. Som vanligt bjöds det på fika med möjlighet till umgänge och samtal. Våra musikgäster, tenoren Georg Källström och pianisten John Erik Eleby, hade infunnit sig i god tid innan insläppet för att få möjlighet att värma upp röst och fingrar. Klockan 13.00 var det så dags att påbörja dagens program, och undertecknad hälsade alla varmt välkomna.

Georg Källström inledde med att sjunga två utsökta romanser. Först fick vi lyssna till ”An Silvia” av Franz Schubert, och därefter följde ”Skogen sover” av Hugo Alfvén. Båda passade utmärkt till hans ljusa, lyriska tenor. Som tredje sång bjöd Georg på en fin tolkning av arian ”La fleur qu tu m’avais jetée” (Blomsterarian) ur Bizets opera Carmen.


Georg Källström sjunger pianissimo

 


Arkivbild
Sedan var det dags för intervjun, och John Erik och Georg trädde nu fram för ett samtal med Calle Friedner, som fått ersätta en förkyld Nils-Göran Olve. Georg berättade att han blev elev i Adolf Fredriks musikklasser, där han fick Bo Johansson som musiklärare. Georg beundrade skolade röster, och då Kungliga Operan sökte sångare till en barnkör, blev han en av dem, som kom med i den kören.

Härefter gick Georg på Birkagårdens Folkhögskola. Han

fick där en sånglärare vid namn Joakim Bergdal, som lät honom sjunga en hel del opera. Sedan blev det även studier vid Musikhögskolan, innan han så småningom utbildade sig till mellanstadielärare. Georg tog också sånglektioner hos Karl-Magnus Fredriksson, som efter ett tag lotsade över honom till John Erik Eleby.


John Erik Eleby
Så småningom sökte Georg och kom in på Operahögskolan, och fortsatte sina privata sångstudier för Eleby. Han hade börjat lyssna mycket på Jussi Björlings inspelningar, och tycker att man varje gång lär sig något nytt. Numera är Georg en efterfrågad solist både inom opera, operett och kyrkomusik. Som avslutning på intervjun delades blommor ut, och Georg sjöng därefter som extranummer Mogens Schraders ”Sommarnatt”. Sedan följde en kort bensträckarpaus!  

 

 

 

Vårt program fortsatte därefter med ”Spisa Jussi”, denna dag presenterat av Kjell Olsson. Vi fick lyssna till åtta fina inspelningar, där Jussi ackompanjeras av pianisten Frederick Schauwecker. Samtliga inspelningar är gjorda under Jussi Björlings konsert i Atlanta den 13 april 1959. Det blev en högtidlig stund, under vilken vi alla stämningsfullt njöt av Jussis underbara röst och utsökta tolkningar. Därefter avslutades medlemsträffen. Nedan följer Kjells spellista.

  1. ”Ombra mai fù”, ur Xerxes av Georg Friedrich Händel
  2.  ”Frühlingsglaube”, av Franz Schubert
  3.  ”Amor ti vieta”, ur Feodora av Umberto Giordano
  4.  ”Skogen sover”, av Hugo Alfvén
  5.  ”Jungfrun under lind”, av Wilhelm Peterson-Berger
  6.  ”Blomsterarian” ur Carmen, av Georges Bizet
  7.  ”En svane”, av Edvard Grieg
  8.  ”Nessun dorma”, ur Turandot, av Giacomo Puccini

      Text: Berit Sjögren      

      Foto: Calle Friedner

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi