Medlemsträff lördagen 23 november Stockholm

Hjärtligt välkomna till höstens tredje medlemsträff, som äger rum lördagen den 23 november klockan 13.00 i Höstsols lokal ”Stallet”, med insläpp för våra medlemmar från klockan 12.30.

Dagens sånggäst är tenoren Carl Unander-Scharin, som utöver sin karriär som operasångare även är tonsättare, filosofie doktor och professor. Han har studerat vid Kungliga Musikhögskolan, Operahögskolan och KTH i sin hemstad Stockholm. Han är specialiserad på höga lyriska tenorpartier, och var mellan åren 2000-2010 anställd på Kungliga Operan i Stockholm, där han sjöng roller såsom Tamino i Mozarts

 

Trollflöjten, Almaviva i Rossinis Barberaren i Sevilla, Gonzalve i Ravels Spanska timmen och Raoul de Garedefeu i Offenbachs Pariserliv.


Carl Unander-Scharin som Francesco Gonzaga i förra årets produktion av operan ”Syskonen i Mantua” på Drottningholm Slottsteater.

 

 

Carl har även framträtt vid Folkoperan som Don Ottavio i Mozarts Don Giovanno och Nadir i Bizets Pärlfiskarna, på Malmö Opera som Faust i Debussys Faust och Helena och Förste cheftekniker i Blomdahls Aniara, samt som mycket uppskattad oratoriesångare.


Carl Unander-Scharin som oratoriesångare

 

Parallellt med sin omfattade verksamhet som tenor är Carl en produktiv tonsättare, och har bland annat komponerat 11 operor, liksom musik för TV, film, dans, körverk, oratorier och interaktiva verk i serien Opera Mecatronica. Carl var mellan åren 2011-2014 gästprofessor vid Operahögskolan i Stockholm, en position som han innehar vid Karlstads universitet sedan år 2014. Carl är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Pianisten Martin Hellström är utbildad vid Edsbergs Musikinstitut, där studierna avslutades med ett kammarmusikdiplom våren 2000. Åren 2004-2006 studerade han i Stockholm vid Operahögskolans masterutbildning för operarepetitörer. Martin är en hängiven kammarmusiker, som konserterar regelbundet med sångare och instrumentalister samt solistiskt. Som musikalisk instuderare har han arbetat med operaproduktioner vid Folkoperan, Vadstena-Akademien och Opera på Läckö Slott. Martin är lektor i musikalisk gestaltning vid Operahögskolan i Stockholm, och han har även som gäst undervisat vid mästarkurser på Operahögskolorna i Vilnius, Cape Town, Helsingfors och Tbilisi.  

Vi inleder traditionsenligt programmet med en liten konsert, varefter Carl blir intervjuad av Göran Forsling. Våra entusiastiska medlemmar applåderar sedan fram ett extranummer. Så följer en paus då vi sträcker på benen och har möjlighet att inhandla CD-skivor med mera, samt ta lite fika och småprata med varandra.

Vårt program fortsätter härefter med programpunkten ”Spisa Jussi”, idag sammansatt av Göran Forsling. Under titeln Jussi i Finland, med underrubriken På operascen och konsertestrad i de tusen sjöars land och med en avstickare till Ainola för ett möte med Sibelius, berättar Göran, och varvar med därtill hörande Jussi-inspelningar. Och kanske landar vi till slut vid minneskonserten över Sibelius i december 1957 i New York.

Dagens program beräknas vara avslutat senast klockan 15.00.             

Gemensamt för medlemsträffar i Stockholm

Adressen är Höstsols lokal ”Stallet”, Kaplansbacken 4A,  Kungsholmen, Stockholm. Kommer man från Stadshuset så är det tvärgatan till höger alldeles före kyrkan. Insläpp sker från klockan 12.30, då man kan stiga in i lokalen och förse sig med kaffe/te och fikabröd. 

Entréavgift: 100 kr/person inkl. kaffe/te och bröd. Avgiften betalas till tjänstgörande kassör för avprickning. Det går bra att betala med Swish.

Föranmälan senast torsdagen innan till

Per Bäckström tel 079 337 42 45

Perb1948@gmail.com

Träffpunkt "Stallet"

Lokalen "Stallet" är träffpunkten för Jussi Björlingsällskapets medlemsträffar i Stockholm. Vid förra sekelskiftet var lokalen ett tillhåll för helt andra hyresgäster.

LÄS MER 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-17, 

Lördag 11-15, Söndag 11-15

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi