Medlemsträff 29 februari 2020

Kära medlemmar och gäster!

Hjärtligt välkomna till Jussi Björlingsällskapets medlemsträff, som äger rum lördagen den 29/2 2020 i Höstsols lokal ”Stallet”. Eftersom det i år är skottår tyckte vi att det var rätt kul att förlägga vår första träff just på skottdagen. Insläppet av våra anmälda medlemmar och gäster påbörjas klockan 12.30, och då börjar vi också vår fikaservering.

Liksom vid våra tidigare träffar börjar vi vårt program klockan 13.00. Dagens sånggäst är sopranen Hanna Husáhr. Hon är född i Borlänge och har bland annat studerat vid Guildhall School of Music and Drama i London, Operahögskolan i Göteborg och Stockholm Operastudio. Hon fortsatte sina studier som trainee vid Finlands Nationalopera i Helsingfors, där hon gjorde roller som Adina i Donizettis Kärleksdrycken och Första Blomsterflicka/Knekt i Wagners Parsifal.  Hennes debut ägde rum år 2009 på Folkoperan i rollen som Leïla i Bizets Pärlfiskarna.

Härefter har hennes karriär tagit fart. Hanna har bland annat gästat Nationaloperan i Bergen, Kungliga Operan i Stockholm, Malmö Opera, Royal Opera of Versailles och Drottningholms Slottsteater, och framträtt i roller som Pat Nixon i John Adams Nixon in China, Greta i Humperdincks Hans och Greta och Zerlina i Mozarts Don Giovanni. Under år 2019 sjöng hon ytterligare roller, som Woglinde i Wagners Rhenguldet på Den Nye Opera i Esbjerg och Pamina i Mozarts Trollflöjten på Stockholmsoperan. 


Hanna Husáhr som Sophie i Werther av Massenet på Nationaloperan i Bergen

Hanna är även en flitigt anlitad konsertsångerska. Nu i vår sjunger hon bland annat sopranpartierna i de två Mozartverken Requiem med dirigenten Lawrence Renes och Mässa c-moll med dirigenten Herbert Blomstedt, samt i Mahlers Symphony No.8 under en turné med dirigenten Daniel Harding.

Vi inleder vårt program med den lilla sedvanliga konserten, då vi får lyssna till tre sånger/arior. Namn på pianist meddelas senare.

Därefter tar Göran Forsling vid för en intervju med Hanna, då vi får veta mycket mer om denna duktiga soprans uppväxt, karriär hittills, och framtidsplaner. Som avslutning bjuds vi på det obligatoriska extranumret, och sedan följer den lika obligatoriska mingelpausen.

Efter att vi åter bänkat oss på våra sittplatser följer programpunkten ”Spisa Jussi”. Denna lördag är det Kjell Olsson som har ansvaret för den, och temat är Jussi i Manon Lescaut. Operan Manon Lescaut blev Giacomo Puccinis första stora succé. I operan framträder de typiska Puccinidragen: ödesmättad dramatik, skör hjältinna, fantasirik instrumentering och arior som går direkt till hjärtat. Vi får lyssna på ett urval av Jussi-inspelningar från Metropolitan Opera och Stockholmsoperan, samt en studioinspelning från Rom.


Jussi som des Grieux i Manon Lescaut

 

Dagens medlemsträff beräknas vara avslutad cirka klockan 15.00.
 

Gemensamt för medlemsträffar i Stockholm

Adressen är Höstsols lokal ”Stallet”, Kaplansbacken 4A,  Kungsholmen, Stockholm. Kommer man från Stadshuset så är det tvärgatan till höger alldeles före kyrkan. Insläpp sker från klockan 12.30, då man kan stiga in i lokalen och förse sig med kaffe/te och fikabröd. Entré 100 kr

Föranmälan senast torsdagen innan till

Per Bäckström tel 079 337 42 45

Perb1948@gmail.com

Träffpunkt "Stallet"

Lokalen "Stallet" är träffpunkten för Jussi Björlingsällskapets medlemsträffar i Stockholm. Vid förra sekelskiftet var lokalen ett tillhåll för helt andra hyresgäster.

LÄS MER 

  

 

 

          

 

   

 

http://musikskatt.se/

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-17, 

Lördag 11-15, Söndag 11-15

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi