Sollidenscenen på Skansen - en av Jussis absoluta favoritscener.


Jussi på Skansens Sollidenscen i sin allra sista konsert den 20 augusti 1960

 

Jussi uppträdde 52 gånger på Sollidenscenen som var en av hans absoluta favoritscener. Hans konserter på Skansen och Gröna Lund i Stockholm var något av en institution i sommarsverige under många år. Det var på Sollidenscenen som Jussi den 20 augusti 1960 gjorde sin allra sista konsert. Några veckor senare avled han av en hjärtattack ute på sitt älskade Siarö.

 

Konserten på Skansen den 9 augusti 2014.

Skansens producent Simon Törnqvist hälsade publiken välkommen till årets Jussi Björlingkonsert som är ett samarbetsprojekt mellan Jussi Björlingsällskapet och Skansen som nu genomfördes för fjärde året i rad.

 

En blivande världstenor för första gången i Sverige.

Tenoren Ramè Lahaj från Kosovo poserar vid Skansens rulltrappa på väg till ljudtestet på Solliden.

Ramè Lahaj, född i Kosovo. Först vid 21 års ålder började han studera musik och tog 2008 examen på "Academy of Fine Arts" i Tirana, Albanien som den bästa studenten det året. Ramè debuterade på operascenen 2010 i La Traviata på Eutin-Festivalen i Tyskland och vann samma år två sångartävlingar i Italien bl.a. som bäste sångaren av neapolitanska sånger.

Första stora succén var i Macbeth i Budapest 2011. Han har bl.a sjungit Alfredos roll i bl.a. Dortmund, Montpellier och Royal Albert Hall. Dessutom framträtt Rigoletto i Palermo, Salzburg, Berlin och Bryssel. Under 2014-15 kommer Ramè Lahaj att uppträda på en rad stora operahus.

Detta var Ramè Lahajs allra första besök i Sverige och premiärpubliken på Skansen fick lyssna på idel kända sånger som "La donna e mobile" ur Rigoletto av G. Verdi, "Caruso" av L. Dalla, "Core´ngrato" av S. Cardillo.

Lahaj avslutade med paradnumret "Nessun dorma" ur Turandot av G. Puccini. Den sången tillägnade Lahaj Jussis dotter Ann-Charlotte Björling som var närvarande i publiken.

Prisutdelning på Skansen

Tenoren Daniel Johansson fick Jussi Björlingsällskapets pris 2014.


Jussi Björlingsällskapets ordförande Bengt Krantz läser upp prismotivering för Daniel Johansson

 

 

Årets pris från Jussi Björlingsällskapet tilldelades tenoren Daniel Johansson. Prissumman har i år höjts till 30 000 kr. Dessutom erhöll Daniel en kristallvas med inskriptionen "Daniel Johansson – en ytterst attraktiv och användbar tenor –blank och välklingande" samt Jacob Forsells bok om Jussi.

Läs Jussi Björlingsällskapets prismotivering till Daniel Johansson genom att klicka på länken.

LÄNK TILL PRISMOTIVERING

Daniel Johansson från Braås i Småland

Daniel Johansson är en av de mest intressanta unga svenska sångarna idag och har studerat på Operahögskolan i Stockholm. Han har redan gjort flera roller bl.a. i La Traviata i Geneve, Trollflöjten i Valencia och Läderlappen och Salome i Oslo. På Kungliga Operan har han sjungit i La Bohéme och Trollflöjten och Eugen Onegin i Chautaqua i USA.

Daniel har belönats med flera sångarpris och i samband med konserten på Skansen mottog han Jussi Björlingsällskapets pris.

Daniel kommer att medverka vid "Jussifesten i Strömsbruk" lördagen den 6 september 2014.

LÄS MER OM "JUSSIFESTEN I STRÖMSBRUK" HÄR

 

Daniel framförde "E lucevan le stelle ur Tosca av G. Puccini, "Till havs" av G. Nordqvist, "Du är min hela värld" ur Leendets land av F. Lehár samt "E la solita storia ur L´Arlesiana av F. Cilea.


Daniels sång tilltalade tydligen även den yngre publiken.

 

 

Två unga lovande sångare på väg....



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sopranen Ingrid Berg från Göteborg och tog i våras sin kandidatexamen på Kungliga Musikhögskolan och börjar där i höst sin masterutbildning.

Ingrid framförde "Flickan knyter i Johannenatten" av W. Stenhammar, "Skogen" sover av H. Alfvén och "Og jeg vil drage fra sydens blommer" av E. Sjögren.

Tenoren Markus Pettersson kommer från Hälsingland och går till hösten sitt avslutande år vid Operahögskolans masterprogram.

Marcus sjöng "Fiskarvisan" ur Maskeradbalen av G. Verdi, "Sommarnatt" av M. Schrader. Tillsammans med  Ingrid Berg framförde Markus  duetten "Lippen schweigen, ur Die Lustige Witwe av F. Lehár.


Konferenciern Sixten Nordström i samtal med Victoria Power som ackompanjerade samtliga sångare. Victoria debuterade som pianist 1991 som ung Mozart på Confidencen. Sedan dess turnerat i Europa och USA, spelat in cd-skivor, och varit solist i bl.a. Sveriges Radios Symfoniorkester.

Sixten Nordström är mest känd för en större nordisk publik genom sitt programledarskap som efterträdare till Sten Broman i musikfrågetävlingen Kontrapunkt i Sveriges Television 1985-98. 

 

Ett stort tack till Jussi Björlingsällskapets sponsorer: The Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Sundhs Fastigheter,  Callans Trä, Property Dynamics, Studiefrämjandet och Borlänge kommun.

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi