Ole Aleksander Bang fick Jussi Björlingsällskapets pris för 2016 på Skansen

Vid Jussi Björlingsällskapets årsmöte i Stockholm 30 januari tillkännagavs att Sällskapets pris för  2016 skulle gå till tenor Ole Aleksander Bolstad Bang. Han fick mottaga priset i samband med en konsert på Skansen 6 augusti, där han också sjöng. 

 


Ordförande Bengt Krantz har just överlämnat prisvas till Ole Aleksander Bang

 

Sällskapets pris utgörs av 30 000 kr och en kristallvas med inskription.

Prismotivering:

Tenoren Ole Aleksander Bang representerar en mångsidighet som vi kanske kommer att få se mer av i framtiden bland sångare. Det krävs mer och mer av dagens artister. Han har hunnit med att pröva på balett, musikal, opera och komposition vid knappt fyllda 30 år. Här har vi en säker och orädd röst som med trygg teknik och vilja ger sig i kast med svår repertoar som han behärskar utan bävan. Hans fina musikalitet är välgrundad med både en far och mor som har långa karriärer i musikeryrket. När nu Ole lägger sin största energi på sina operastudier så vill vi gärna uppmuntra honom på hans utstakade väg mot att bli en etablerad tenor. Sällan möter man en sådan begåvning, som samtidigt besitter en så hög social kompetens och som så visar att han kan stå på egna ben. 

Ole Aleksander Bang mottager Jussi Björlingsällskapets pris 2016 för sin attraktiva röstbehandling, sin fint egaliserade stämma, även i de översta registren samt sin kommunicerande förmåga på scenen och inlevelsefulla kapacitet.

Bengt Krantz

Ordförande i Jussi Björlingsällskapet

Text till kristallvasen:

Ole Aleksander Bang, en pristagare med tung kapacitet och sällsynt lätthet i sången.

 

På hans agents hemsida står det om karriären:

"Ole Aleksander Bang är uppvuxen i Norge och i Värmland. Efter gymnasiet sökte han sig till Balettakademien i Göteborgs musikallinje. Under skoltiden och efter examen har han skrivit och turnerat med sin egen musik och släppt skivor i Europa, Japan samt turnerat i Nordamerika.

Han debuterade på Wermland Opera i Spring Awakening där han spelade rollen som Moritz samt West Side Story där han spelade Baby John. Övriga roller på Wermland Opera inkluderar bland andra Gabriel i Next to normal, Pinocchio iShrek och Herde i L'Orfeo. Vintern 2013 sjöng han rollen Zangara i Stephen Sondheims Assassins på Södra Teatern och därefter sjöng han rollen Hannes, en av huvudkaraktärerna i Ola Salos radiosända rockopera KULT!"

 

Hans CV kan läsas här

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Köp Jacobs Forsells unika bok om Jussi!

Jacob Forsell är sonson till den legendariske operachefen John Forsell, Jussi Björlings ”upptäckare” och var anställd på Expressen 1964-1990 och är en av sin generations mest tongivande fotografer.

Specialerbjudande på boken (266 sidor) från Jussi Björlingmuseet i Borlänge. 

Pris 100 kr plus porto! (Ordinarie pris 348 kr)

Länk till museet

Se uppslag ur boken!