Lyckade sommarkonserter 2013

Jussi Björlingsällskapet har i sommar genomfört sex framgångsrika konserter. De två första ägde rum 8-9 juli i Voxna i Hälsingland. Därefter arrangerade Sällskapet för första gången en konsert i Göteborg vilken ägde rum den 28 juli på Liseberg. I Stockholm genomfördes två konserter den 7 augusti i Kungsträdgården och 10 augusti på Skansen. Sommarens konserter avslutades i Strömsbruk i Hälsingland den 31 augusti-1 september. Över 2 700 personer besökte våra inom- och utomhusarrangemang.

Två dagars Jussifest i Voxna


Fullsatt Voxna kyrka 2013

 

Jussi Björling hade djupa rötter i Voxna

Voxna bruk är ett gammalt brukssamhälle i nordvästra Hälsingland. Där finns Voxna kyrka och lämningar från brukstiden i form av gruvor, smedja, masugn och herrgård. I 150 år och fem generationer bodde och arbetade Jussi Björlings förfäder i Voxna bruk.  Ja, många Voxnabor är fortfarande släkt med Jussi som uppträdde i Voxna kyrka 1918 och 1922 med sin far och bröder i Björling-kvartetten.

Detta är anledningen till att Jussi Björlingsällskapet för trettonde året i rad arrangerade "Jussifesten i Voxna" den 8-9 juli 2013.

Läs mer om Jussifesten i Voxna här

Så kom släkten Björling till Voxna

För 300 år sen var Voxna mest en vildmark. Men på 1720-talet hittade järnmalm i Gymåsberget och på några få år växte ett blomstrande bruk upp. Många arbetare kom av någon anledning från Norrbärke i södra Dalarna.

Läs mer om Voxnas historia och om hur Björlingarna kom till Voxna.

 


Sällskapets debut på Liseberg 

​Den 28 juli i år arrangerade Sällskapet för första gången en konsert på Liseberg till minne av Jussi Björling.  På Liseberg uppträdde Jussi 27 gånger, sista gången 1958.

På Taubescenen inför några hundra åskådare framförde tenoren Mats Carlsson, Jussi Björlingsällskapets förste pristagare 2008,  arior och svenska sånger ur Jussis repertoar. Accompanjantör var Johan Ullén och Bertil Bengtsson var presentatör.

Läs mer om konserten på Liseberg här 

Jussis debut på Liseberg

82 år före Sällskapets debut gjorde Jussi sin debut på Liseberg närmare bestämt den 22 juli 1931. Konserten var gratis och ägde rum i Konserthallen.
Dagen efter konserten får 20-åringen fin kritik i pressen. ”Helt visst kan man räkna hr Björling till våra mest löftesrika unga sångare, inom en snar framtid bör man få höra stora ting om honom”, skriver Göteborgs-Tidningen.
Som kuriosa kan tilläggas att Jussi Björling fick 200 kronor för sitt framträdande. Ett så lågt gage fick han aldrig mer på Liseberg.

Jussi genomförde 1931-1958 27 konserter  på Liseberg, i Konsertlokalen och på Stora scenen.


Jussi och Birgit i "Kungsan"

En lunchkonsert i stilla regn i samarbete med Birgit Nilssonsällskapet.

Den 7 augusti 2013 genomfördes för andra året i rad en lunchkonsert på Kungsträdgårdens scen i Stockholm, ”En konsert till minne av Jussi Björling och Birgit Nilsson”. Konserten arrangerades av Jussi Björlingsällskapet och Birgit Nilssonsällskapet.

Scenen är passande nog placerad mellan Jussi Björlings Allé och Birgit Nilssons Allé, med adress Jussi Björling Allé nr 5.

Här kan du läsa mer om konserten


Jussi Björlingdagen på Skansen

 

Skansens Solidenscen var en Jussis absoluta favoritscener och här uppträdde han över 50 gånger. Jussis sista konsert framfördes på denna scen den 20 augusti 1960, bara ett par veckor innan han avled på sitt sommarställe på Siarö den 9 september 1960.

I ett mycket sommarvarmt Stockholm, på Skansens Solidenscen, inför c:a 1500 personer, genomförde Jussi Björlingsällskapet för tredje året i rad  ”Jussi Björlindagen på Skansen”.

Läs mer om Jussi Björlingdagen på Skansen här


Jussifesten i Strömsbruk

För åttonde året i rad genomfördes Jussifesten i Strömsbruk 31 augusti - 1 september 2013. De starka Jussianknytningar till Strömsbruk i Hälsingland var anledningen till att Jussi Björlingsällskapet år 2006 beslöt att arrangera konserter i Jussis anda och detta har sedan dess blivit en tradition.

 

David Björlings födelsehus i Strömsbruk

I det här huset i Strömsbruk bodde Jussis farfar och farmor. Farfadern, Lars Johan Björn, var mästersmed på ortens järnbruk och kom till Strömsbruk 1867. I det här huset, som fortfarande finns kvar som bostadshus, föddes Jussis pappa David 1873. Familjen bodde här fram till 1880 för att då flytta till Finland där Jussis farmor Matilda var född. 

Jussi uppträdde i Strömsbruks missionshus 1916 tillsammans med sin pappa och bröder i Björlingkvartetten.

Årets Jussifest ägde som vanligt rum i ortens konsertsal Strömshall som var utsålt till sista plats och c:a 200 personer hälsades välkomna av Sällskapets Stefan Olmårs som också var presentatör och arrangör av programmet.

Läs mer om Jussifesten i Strömsbruk här


 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi