Månadens Jussi-okt. 2013 

 

Jussis första USA-turné efter kriget

 


 

I OKTOBER 1945 inträffade en viktig händelse i Jussis karriär. Det var äntligen dags för Jussis första turné i Amerika efter andra världskriget. USA hade vid krigsslutet öppnat sina gränser för utländska artister. En som var mest efterlängtad var Jussi Björling från Stora Tuna.

Jussi hade under turnéerna i USA 1937-41 byggt upp sitt rykte som en av världens främsta tenorer och hade tagit den amerikanska publiken och kritikerna med storm. Därför såg både Jussi och publiken fram emot återkomsten och det skulle bli en mycket lång och framgångsrik turné.

Jussi till USA trots kriget

Trots andra världskrigets utbrott den 1 september 1939 gjorde Jussi två långa turnéer i Amerika, innan USA drogs in i kriget 1941. Han gav konserter, sjöng opera och gjorde grammofoninspelningar mellan 20 nov 1939 och 1 mars 1940 samt mellan 18 oktober 1940 och 27 februari 1941.

När Jussi reste över till USA på den här tiden var det vanligt att åka med de stora atlantångarna över Nordatlanten, en resa som tog nio dygn.


Boing 314 Yankee Clipper

När resan till USA hösten 1940 planerades gjorde minfaran i Atlanten att resan över med båt var helt uteslutet för Jussi. Resan dit gjordes istället med tåg genom det oroliga Europa och sedan med flyg, en Boing 314 Yankee Clipper, dåtidens största flygplan. Flygresan från Lissabon via Azorerna och Bermuda till New York tog 26 timmar. Det här var första gången som inte hustrun Anna-Lisa följde med Jussi till Amerika.

 

Turnén inleddes i San Francisco den 18 oktober 1940 och det sista framträdandet gjorde Jussi den 27 februari 1941 på Metropolitan i New York, som hertigen i ”Rigoletto”, och därefter återvände Jussi till Sverige. USA drogs in i kriget och Jussi vägrade att resa dit. Först efter fyra år skulle Jussi återvända. 

Trots kriget gjorde Jussi åtskilliga resor i Europa men för det mesta turnerade han i Sverige.

 

Jussi åter till USA

Det dröjde ända till oktober 1945 innan Jussi återvände till USA för sin första turné efter andra världskriget. USA öppnade sina gränser för utländska artister och erbjudanden började anlända till Jussi och hans svenska agent Helmer Enwall började utarbeta detaljerna.

Den 29 september utgavs Jussis självbiografi ”Med bagaget i strupen” och i början av oktober var det äntligen dags för Jussis första turné i USA efter kriget som den förste betydande europeiske artisten.

Ackompanjatör var nu för första gången Frederick Schauwecker, som sedan skulle bli Jussi Björlings ständige följeslagare under de intensiva turnéerna i Amerika. Som operasångare framträdde Jussi nu i Los Angeles med San Francisco-operan, och med Metropolitan-operan, där hans Cavaradossi i ”Tosca” var en ny roll, både i New York och på turné.

 


Douglas DC-4 Skymaster C-54 Transport med plats för 42 passagerare

Dramatisk flygfärd

Den här gången, oktober 1945, for inte Jussi med sin Anna-Lisa över som passagerare ombord på någon av Svenska-Amerikalinjens båtar över Nordatlanten. 1945 var året före flygbolagets SAS tillkomst och den civila passagerartrafiken mellan Amerika och Skandinavien hade ännu inte kommit igång. Tillstånd hade utverkats att få följa med ett stort amerikansk militärplan, en DC-4 Skymaster ur Army Air Transport Command på hemväg med militär personal som varit förlagd i Europa under kriget. Förutom Anna-Lisa och Jussi var bland passagerarna bl.a. Sveriges nye ambassadör i Washington, Herman Eriksson, den danske tenoren Lauritz Melchior och hans tyskfödda hustru Maria.

Planet mellanlandar för att tanka, på Island och i Goose Bay i Labrador. Över Nordamerika bryter ett våldsamt oväder ut med väldiga luftgropar och en av motorerna slutade att fungera och planet måste gå ner för landning i Maine för att se över motorn. Men till sist landade planet efter nästan ett och ett halvt dygns flygning i New York.

 

Blixtartat välkomnande

På flygplatsen La Guardia utanför New York möter ett fyrverkeri från ett stort antal fotografers kamerablixtar upp, någon viftar med ett plakat med texten ”Welcome home!” Jussi var mycket efterlängtad efter sina succéartade turnéer 1937-41.

 


Ankomsten La Guardiaflygplatsen till New York oktober 1945. Från vänster Maria Melchior, Herman Eriksson, Anna-Lisa, Lauritz Melchior och Jussi.

Jussis återkomst till USA annonserades ut i New Yorks dagstidningar och The New York Times skrev ”Mr Björling, Met’s svenska tenor kommer att göra en konserturné genom USA, Kanada och Kuba”.

Turnén inleddes i Detroit den 7 oktober med en radiokonsert av radioföretaget ABC ”Ford Sunday Evening Hour”.

Lyckligtvis finns inspelningen med Jussi bevarad från denna radiokonsert. 

Lyssna på "Jeg elsker  dig" från 7 oktober 1945

 

Den 9 november 1945 gavs ”La Bohème” med San Francisco Operan i Los Angeles med Jussi som Rodolfo. Föreställningen inför 6000 personer blev en stor succé för Jussi. Efter hans ”Che gelida manina” var applåderna och hyllningarna så starka att de stoppade upp föreställningen en lång stund och Jussis höga C imponerade stort.

 

Jussi återvände till New York och gjorde där ett solistframträdande den 19 november 1945 i en radiokonsert från NBC i programmet ”Voice of Firestone”. Från denna radiokonsert kan du här lyssna på ett av de sex nummer som Jussi framförde.

Lyssna här på ”Instant charmant..en fermant les yeux” ur Manon av Massenet.

 

Åter på Metropolitan efter nästan fyra års uppehåll.

Senast Jussi uppträdde på Met var den 27 februari 1941 i rollen som Hertigen i ”Rigoletto”. Nästan fyra år senare, den 29 november 1945, stod Jussi åter på Metropolitans scen för första framträdande efter kriget i samma roll.

Det var en lysande föreställning som upprepades tre gånger och som i sin helhet, den 29 december, utsändes via radio. Jussis ”La donna è mobile” från denna radiosändning anses av många vara den finaste tolkning av arian han hittills hade presterat.

Lyssna på ”La donna ’e mobile” 29 december 1945

 

Förstora bilden genom att klicka på den!

Jussi rivstartar 1946

1946 rivstartades med ”La Bohéme” på Metropolitan den 1 januari, ”Tosca” den 11 januari och därefter var det dags för att ge sig ut på turné igen med start i Detroit.

Sedan följde flera månaders intensivt kringflackande över hela den amerikanska kontinenten ända fram till maj 1946 med avslut i Carnegie Hall i New York den 15 maj. Hela turnén från oktober 1945 fram till maj 1946 omfattade över 60 radiokonserter, operaföreställningar och solistframträdanden. Jussi genomförde bl.a. nio operaföreställningar på Met, åtta framträdanden i Kanada och två på Kuba.

Turnén blev både lång och lyckosam, både artistiskt och ekonomiskt. Jussi uppträdde både på små och större orter. Att Jussi även besökte de mindre orterna förvånade sångarkollegorna mycket. Anna-Lisa räknade ut i mil hur långt de hade rest med tåg och flyg under konsertturnén i USA, Kanada och Kuba och kom fram till att distansen motsvarade sträckan två gånger runt jorden.

Efter intensiv turné återvände Jussi med Anna-Lisa till Sverige. Den 29 maj uppträdde Jussi på Liseberg i Göteborg. Sedan var det dags att vila ut ett par månader på sitt älskade sommarställe på Siarö med avbrott för några sommarkonserter på Skansen och Gröna Lund.

 

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi