Månadens Jussi

I FEBRUARI DETTA FOTBOLLS-VM-ÅR kan det vara anledning att gå tillbaka till 1958, då Sverige för enda gången hade hand om evenemanget. Den 8 februari sändes nämligen lottningen av matcherna i TV-programmet Stora famnen från Cirkus i Stockholm. Lennart Hyland var programledare och för det artistiska inslaget hade ingen mindre än Jussi Björling engagerats, tillsammans med Kjerstin Dellert – numera en av våra hedersmedlemmar  - samt Charlie Norman och Thomas Funck.

Jussi, som detta år skulle inleda en sedvanlig USA-turné i slutet av månaden, sjöng med Bertil Bokstedt vid pianot fyra sånger på olika språk. Hans andra nummer, som vi kan höra här, var en av de två ryska sånger av Sergej Rachmaninov som han ofta hade på sitt konsertprogram, i engelsk version som ”In the Silence of Night”.

Sången finns inspelad på skivbolagets Bluebells cd ABCD 050 som du kan lyssna på om du klickar på nedanstående länk.

 

LYSSNA PÅ IN THE SILENCE OF NIGHT FRÅN FEBRUARI 1958

Naturligtvis undrar man om inte Sveriges Radio (som fram till 1979 även svarade för TV-sändningarna) sparade en inspelning av Jussis första svenska TV-framträdande. Tittar man i TV-arkivets katalog, finns där en filminspelning från programmet – men den visar sig vid närmare undersökning innehålla bara själva lottningen, inte de artistiska inslagen! Och denna högtidliga ceremoni kan därför idag vem som helst ta del av på SVTPlay:

SE KLIPP FRÅN LOTTNINGEN TILL VM 1958 (Dessvärre fungerar inte länken längre/webbansvarig)

 

Bland de medverkande syns där bl a Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare och VM-organisatören Holger Bergérus, som efter Jussis framträdande överraskade honom med det första seriebiljetthäftet till VM, ”fotbollsprofessorn” Gunnar Gren och Sven Jerring. En liten chans kan ändå finnas att även Jussis framträdande är bevarat i både ljud och bild, eftersom programmet sändes till flera länder, och kanske något av dem bevarat mera...?  Men nu får vi nöja oss med ljudinspelningen vad honom beträffar.

 

Till sist, som en kuriositet apropå Jussi och fotboll, kan nämnas att han också förekommer i den engelska CD-boxen ”Football Anthems” på märket 100 Hits! Men där sjunger han inte någon romans, utan är representerad av sin klassiska ”Nessun dorma!”, inspelad i Stockholm i mars 1944. Inspelningen finns på Naxos 8.101 101, "Jussi Björling Collection" cd 3, "Operaarior och duetter 1936-44", spår 19.

Lyssna på Naxos inspelning här4:06

I samband med fotbolls-VM i Italien 1990 användes Pavarottis inspelning från 1972 som tema för BBC:s sändningar och det bidrog till att arian blev känd även långt utanför klassiska musikkretsar.

Harald Henrysson

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi