Månadens Jussi december 2013

December 1954

1954 HADE JUSSI inte sedan han tog upp sitt amerikanska turnerande i oktober 1944 tillbringat hela julmånaden i Sverige. I början av året hade envisa halsproblem tvingat honom till långa viloperioder, men till sommaren var han återställd och på hösten sjöng han för första gången i Sydafrika, i Stuttgart i Tyskland och i Jugoslavien. I slutet av november inledde han sedan en rad gästspel på Operan i Stockholm och han återvände inte som vanligt till USA under denna säsong utan återkom då och då i Stockholm i sex olika roller.

Den 1 december 1954 framträdde Jussi för första gången i en nyinscenering av Cavalleria rusticana, då kallad På Sicilien, och Pajazzo. Båda sjöngs i Stockholm på svenska. I Cavalleria sjöng Jussi dock som gäst på italienska medan han i Pajazzo liksom de övriga sjöng på svenska - som alltid när han framträdde i den operan på scenen. Lyckligtvis spelade radion in den andra Jussi-kvällen med ”Cav/Pag”, den 8 december. Operorna sändes ut vid olika tillfällen följande år och gavs år 2000 tillsammans ut på skiva av Bluebell (ABCD 085).

 


Bluebell ABCD 085

Ingen bör missa denna inspelning, kanske särskilt för Jussis Canio där han visade en stark identifikation med den desperate clownen. Hustrun Anna-Lisa tyckte bäst om den av alla hans roller. Kritikern Teddy Nyblom i Aftonbladet, som förvisso också kunde vara kritisk mot Jussi, skrev: ”Så som han sjöng Turiddu i På Sicilien och särskilt Canio i Pajazzo har han aldrig gjort det tidigare, med en underton av värdig värme och äkta känsla som extra skimmer över hans genommusikaliska föredrag, nästan fulländade aktion och fantastiska säkerhet.”

Lyssna på Jussi som Canio i "Vesti la giubba" ur Pajazzo från Stockholmsoperans föreställning den 8 december 1954.

 

 


Jussi som Canio i Pajazzo december 1954. Foto Enar Merkel Rydberg.

 

Vi ska låta december 1954 illustreras också av ett unikt framträdande med Jussis egen julhälsning, för enda gången bevarad på band. 1951 hade Södersjukhuset i Stockholm inlett Sjukhusradion, slutna radiosändningar som skulle bestå till 1978 och så småningom nå 15 sjukhus och åtminstone 50.000 patienter varje månad. En rad av våra största artister ställde upp för underhållningsprogrammet Pillerdosan, t.ex. Birgit Nilsson, Nicolai Gedda och Alice Babs.

1954 var Jussi tillgänglig och några dagar före julafton spelades ett program in inför publik på sjukhuset där han avslutade med att önska patienterna God Jul innan han framförde sin kanske i Sverige mest älskade sång, Adams julsång, ”O helga natt”. Här får vi alltså tillfälle att höra Jussi i en version med Harry Ebert vid pianot, ett mera lyriskt framförande än den berömda skivinspelningen med stor orkester från 1959. Och, som sagt, Jussis julhälsning kommer med på köpet.

 

Inspelningen är tagen från ”Jussi Björling Live” (West Hill Radio Archives WHRA-6036), en ytterst prisvärd box som på 4 CD innehåller en rad rariteter överförda med den modernaste tekniken.

Lyssna här på Jussis julhälsning samt "O Helga Natt" från Pillerdosan den 20 december 1954.

 


Jussi och Eskil "Rasmus" Dalenius i Pillerdosan den 20 december 1954

 

Bilden här av Jussi i samband med inspelningen av Pillerdosan visar honom tillsammans med en annan stor stjärna på samma program, ”Rasmus” Eskil Dalenius. Denna barnskådespelare, född 1945, hade då spelat Rasmus i Astrid Lindgrens ”Mästerdetektiven och Rasmus”, både som radioserie och film, och även Lillebror i ”Lillebror och Karlsson på taket” i radio.

Det skulle bli flera filmer och radioserier, men Dalenius bytte karriär, blev läkare och slutligen chef för Försvarsmaktens sjukvårdscentrum. Jussi måste vänta en halvtimme medan Rasmus läste ”God natt herr luffare”, och en tidning ställde i bildtexten frågan: ”Vem är den största stjärnan av dom här två?”.

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi