Månadens Jussi

Italiensk succédebut för Jussi i Florens.

Teatro Comunale i Florens

EFTER GÄSTSPEL I USA säsongen 1940-41 återvände Jussi Björling hem våren 1941. Han stannade därefter i Europa, och då främst i Sverige, under resten av andra världskriget. Hans viktigaste gästspel utomlands ägde sedan rum i Florens våren 1943. Jussi fick en inbjudan från Maggio Musicale Fiorentino, och den 24 april gjorde han sin italienska operadebut på Teatro Comunale i rollen som Manrico i Giuseppe Verdis opera ”Trubaduren”.


Maria Caniglia 1905-1979
Som motspelerska hade Jussi  den stora Verdi-sopranen Maria Caniglia som Leonora.  De uppträdde även tillsammans 1951 på La Scalaoperan i Milano i Verdis "Maskeradbalen".
 
I övriga roller i "Trubaduren" 1943 bl.a. Fedora Barbieri som Azucena och Enzo Mascherini som Il Conte di Luna. Föreställningen dirigerades av Mario Rossi. Tyvärr har vi  inte tillgång till något program från föreställningen.
 

 

 


En elegant Jussi på promenad i Florens i april 1943

 

 

Stor succé för Jussi


Jussi fotograferad i Florens i april 1943.
Det blev en stor succé för Jussi, och den florentinska tidningen La Nazione skrev efter premiären följande berömmande recension, här i svensk översättning: ”En Manrico utan motstycke fick vi i går kväll lyssna till, den svenske tenoren Jussi Björling, en verklig överraskning för de florentinska lyssnarna, som beundrade hans smidiga stämma, rik på temperament men även mjukhet, hans stora musikalitet, hans övertygande sångliga uttryck, som sätter honom på första plats bland lyriska interpreter.” Även i svensk press uppmärksammades Jussi Björlings framgångar i Italien stort.

 

Två tidningsurklipp med recensioner från föreställningen den 24 april 1943.

Klicka på respektive bild så förstoras den!

La Nazione                                     Stockholms Tidningen

 

En imponerad Titta Ruffo

 


Hatten av för Jussi tyckte Titta Ruffo

 

Den legendariska operasångaren Titta Ruffo hade också hört Jussis premiär i rollen som Manrico, och han var mycket imponerad. Eftersom Jussi sjöng ytterligare tre förställningar av ”Trubaduren”, vilka inföll den 28 april samt den 2 och 6 maj, hade han gott om tid att se sig om i Florens.

I Anna-Lisa Björlings och Andrew Farkas bok ”Jussi” berättar Anna-Lisa att Titta Ruffo tog med sig Jussi ut på promenader i staden. Under en av dessa utflykter köpte han ett set med en salt- och en pepparströare av silver i en antikaffär, och sa sedan till Jussi: ”Ta med dig dem hem till din fru – från mig.” Och hädanefter fanns dessa alltid på middagsbordet när familjen hade gäster.

Så ett litet mysterium! Harald Henrysson berättar att han en gång hittade en intervju gjord från samma tidsperiod, där Jussi uppger att han vid ett tidigare tillfälle gett en konsert i Milano. Dock har Harald inte kunnat finna något ytterligare spår angående det konserttillfället. Han har även kontaktat författaren Stephen Hastings för att undersöka detta, men inte heller han hittade något.

Jussi Björling hade redan den 17 augusti 1935 på Stockholmsoperan sjungit rollen som Manrico för första gången. Den fanns sedan med under hela hans karriär, och han kom att sjunga den 67 gånger. Den sista föreställningen ägde rum den 29 mars 1960 med  Cosmopolitan Opera i San Francisco. Det finns inte någon ljudupptagning från föreställningarna av ”Trubaduren” i Florens år 1943, men i stället får ni nu lyssna till Jussi, sjungande strettan ”Di quella pira”, i slutet av tredje akten, i en ljudupptagning från Metropolitan år 1941.  

LYSSNA PÅ "DI QUELLA PIRA"             

Berit Sjögren

 

 

 

 

 

 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi